Cursul oscila aproape de 4,53 lei/euro după primele transferuri de vineri

Cursul a deschis la 4,54 lei/euro sesiunea interbancară locală, însă primele transferuri au întors cursul spre 4,53 lei/euro, într-o piaţă calmă, potrivit dealerilor.
Economica.net - vin, 10 ian. 2014, 09:07
Cursul oscila aproape de 4,53 lei/euro după primele transferuri de vineri

În debut, euro a fost cotat la 4,5370 – 4,54 lei/euro, peste nivelurile de joi seară, când schimburile se perfectau la 4,5300 – 4,5325 lei/euro.

Cursul a urcat pentru scurt timp la 4,5460 lei/euro, după care rata de schimb s-a întors spre 4,53 lei/euro. În jurul orei 10:40, operaţiunile se realizau în intervalul 4,5310 – 4,5350 lei/euro.

Leul s-a depreciat semnificativ joi, pe volume de transfer ridicate, evoluţia fiind influenţată de declaraţiile guvernatorului Isărescu, potrivit căruia leul ar trebui să se deprecieze după măsurile de relaxare monetară.

Isărescu a afirmat miercuri seară că moneda naţională ar trebui să se deprecieze după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%. Guvernatorul a numit, totodată, variaţii de 5% ale leului drept „normale”.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi un curs de referinţă de 4,5290 lei/euro, reprezentând un nou nivel maxim al ultimelor şase luni.

O rata de schimb superioară, de 4,5340 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anunţat pe 7 iunie.

Leul s-a depreciat accentuat şi faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar urcând la 3,3267 lei/dolar, atingând, astfel, cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie. La data menţionată, cursul a fost acelaşi cu cel de joi.

Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut de la 3,6372 lei/franc la 3,6616 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi se plasau la 0,75 – 1,25% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...