Cursul valutar ajunge la 4,475 lei/euro în 12 luni

Cursul de schimb va urca până la 4,5 lei / euro în următoarele şase luni şi va ajunge la 4,475 lei / euro pentru orizontul următoarelor 12 luni. Indicatorul de încredere  a scăzut uşor luna trecută. Şomajul ar urma să scadă, iar inflaţia să crească, ca şi dobânzile şi principalul indice al Bursei din Bucureşti, potrivit raportului CFA România primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - lun, 28 iul. 2014, 21:05
Cursul valutar ajunge la 4,475 lei/euro în 12 luni

Cel mai recent sondaj CFA România primit la redacţia ECONOMICA.NET indică un curs valutar probabil de 4,5 lei / euro în următoarele şase luni şi la 4,475 lei / euro pentru orizontul următoarelor 12 luni. Acestea sunt valorile mediilor statistice (medianele) ale cursului euro. Medianele sunt mai veridice atunci când valorile procesate sunt răspândite mai dezordonat pe un domeniu mai larg.  

Mediile aritmetice ale cursului valutar probabil sunt de 4,4467 lei /  euro la şase luni şi de 4,4594 lei /euro la 12 luni,  potrivit anticipaţiilor celor 150 de analişti şi aspiranţi români la titlul de Chartered Financial Analyst (CFA), în rândul cărora asociaţia lor, CFA România, a realizat cel mai recent sondaj de încredere macroeconomică.

În cel mai puternic euro ar putea încăpea 4,55 de lei, iar în cel mai slab 4,35 de lei, în următoarele şase luni. Cel mai puternic euro va înghiţi 4,6 lei la 12 luni, iar cel mai slab doar 4,3 lei.

Valoarea indicatorului de încredere macroeconomică a înregistrat o uşoară scădere faţă de luna anterioară, ajungând la valoarea de 62,5 (reducere cu 0,9 puncte). 100 de puncte înseamnă încredere maximă.

Reducerea s-a datorat ambelor componente ale indicatorului, adică atât celei care măsoară percepţiile privind condiţiile curente ale mediului de afaceri şi ale pieţei muncii, cât şi componentei anticipaţiilor pe un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evolutia averii personale.

Şomajul şi inflaţia în următoarele 12 luni

58% dintre analiştii CFA sunt încrezători că gradul de ocupare a forţei de muncă  va rămâne neschimbat şi 38% că se va îmbunătăţi.

Cât priveşte inflaţia, 63% dintre analişti cred că va creşte, şi doar 33% că va stagna.

Dobânzi şi bursă

În ciuda speranţelor că dobânzile vor scădea, 42% din membrii  CFA Romania cred că ratele interbancare ale dobânzilor pe trei luni vor creşte şi 46 % că vor stagna în orizontul următoarelor 12 luni.

De asemenea, ratele pe termen mediu (randamentele titlurilor de stat pe cinci ani) vor creşte, cred 42% dintre analişti, în vreme ce 33% cred că vor stagna.    

În fine, 58% dintre analiştii CFA cred că indicele BET  al Bursei de Valori Bucureşti va creşte şi 25% că va stagna.   

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniştilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute din SUA, programul post universitar CFA pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...