Daea: La grâu avem o producţie medie de 4.836 kilograme la hectar. România nu s-a mai întâlnit cu un asemenea randament

Producţia medie de grâu din acest an, de 4.836 kilograme la hectar, este o producţie istorică, fiind cu aproape o tonă mai mare decât cea de anul trecut, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la amenajarea de irigaţii Gălăţui Călăraşi din judeţul Călăraşi.
Economica.net - mar, 22 aug. 2017, 16:29
Daea: La grâu avem o producţie medie de 4.836 kilograme la hectar. România nu s-a mai întâlnit cu un asemenea randament

‘Avem la grâu o producţie medie de 4.836 kilograme la hectar, este o producţie istorică. România nu s-a mai întâlnit cu asemenea randament la unitatea pe suprafaţă, cu aproape o tonă peste producţia obţinută anul trecut. Şi calitatea este bună, cu indici de panificaţie, este un grâu care va intra în reţeaua de consum’, a spus Daea.

În ceea ce priveşte investiţiile programate pentru acest an în sistemul de irigaţii, ministrul a subliniat că acestea depăşesc un miliard de lei din bugetul naţional şi 431 de milioane de euro prin PNDR 2014-2020.

‘Investiţiile în irigaţii sunt de 1,031 miliarde de lei din bugetul naţional şi 431 de milioane de euro prin PNDR. Sunt lucrări în curs. Mergem şi săptămânile viitoare şi la alte lucrări de investiţii, unde veţi vedea alte lucrări de amploare care se execută în paralel. Noi trebuie să păstrăm şi apa pentru irigat şi să şi lucrăm din punct de vedere al refacerii sistemului ca atare. Iată de ce azi se decuplează două nave, lasă restul să lucreze ca să avem nivel de exploatare pentru a iriga culturile. Nu ne-a permis timpul, pentru că a plouat azi-noapte 50 de litri pe mp, şi bine că a plouat, dar mergeam într-o solă unde puteaţi vedea cum se irigă o cultură dublă de soia, aceşti fermieri care anul acesta au realizat producţii extraordinare. În cele peste 600.000 de hectare contractate se irigă şi culturi duble, înfiinţate cu soia, porumb şi floarea soarelui, fermieri care ştiu la faţa locului ce trebuie să facă’, a precizat ministrul Agriculturii.

Întrebat dacă producţiile record de anul acesta s-au datorat mai mult norocului, faptului că a plouat când a trebuit, decât irigaţiilor, şeful MADR a răspuns: ‘Ştiţi cum e cu norocul. Dacă România nu era însămânţată şi suprafeţele nu erau realizate la timp cu culturi şi soiuri bine stabilite nu puteam să realizăm asemenea producţii’.

La rândul său, şeful PSD, Liviu Dragnea, a sărit în ajutorul ministrului Agriculturii, menţionând că irigaţiile pot să determine creşterea producţiei agricole cu 30% şi chiar 50%-60%. ‘Apa din irigaţii determină o creştere de producţie substanţială şi semnificativă pentru agricultură’, a adăugat Liviu Dragnea.

De asemenea, întrebat dacă intenţionează să mai dea afară supermarketurile din centrul oraşelor, Daea a replicat: ‘Am o părere bună despre întrebarea dvs, dar nu am un răspuns pentru ea’.

În privinţa ajutorului oferit fermierilor prin prezenţa sa pe Facebook, ministrul Agriculturii a subliniat că nu ştie cât îl ajută pe el şi în relaţia sa cu fermierii, dar în mod sigur ajută ziariştii cu informaţii despre ceea ce face el în fiecare zi.

În schimb, Liviu Dragnea a menţionat că din reacţiile pe care le are din teritori ‘ajută foarte mult comunicarea cu fermierii, e bine că a început (ministrul Agriculturii n.r.) să gestioneze Facebook, dar e mai bine să staţi mai mult pe câmp’.

Nu în ultimul rând, întrebat ce vizite va mai face în perioada următoare, şeful de la Agricultură a răspuns în stilul caracteristic: ‘Eu nu fac vizite. Eu lucrez în fiecare zi, şi zi şi noapte’.

După declaraţiile făcute presei, cei doi oficiali au plecat să asiste la începerea lucrărilor de execuţie privind modernizarea staţiei de pompare din Amenajarea Gălăţui Călăraşi şi au gustat din legumele şi fructele aduse de fermieri la faţa locului.

Ministrul Agriculturii a spus ziariştilor că el se alimentează din muncă şi nici poftă de mâncare nu are dacă are rezultate. În context, o jurnalistă l-a întrebat cât îl ţine să nu mănânce, iar el a răspuns că oricum ‘mai mult decât întrebarea dvs’. Invitat să mănânce un pepene dulce, care era expus la faţa locului, ministrul a replicat: ‘mâncaţi dvs pepene de ăla dulce că eu mănânc pepene acru în fiecare zi’, iar la întrebarea, ‘De ce?’, replica ministrului a iscat hotote de râs în rândul ziariştilor: ‘d’aia’.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...