Daimler va rechema la service în Europa trei milioane vehicule care încalcă standardele privind emisiile

Producătorul auto german Daimler AG va rechema la service în mod voluntar trei milioane vehicule din Europa care încalcă standardele privind emisiile, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 18 iul. 2017, 16:17
Daimler va rechema la service în Europa trei milioane vehicule care încalcă standardele privind emisiile

‘Dezbaterea publică privind motoarele diesel a creat incertitudine. Prin urmare, am decis măsuri suplimentare pentru a reasigura şoferii acestor vehicule şi pentru a întări încrederea în tehnologia diesel’, a afirmat directorul general al grupului german, Dieter Zetsche.

Marţi, Daimler a anunţat că Board-ul său a aprobat măsuri de reducere a poluării provocate de motoarele diesel în Europa, inclusiv o investiţie de 220 de milioane de euro pentru a moderniza peste trei milioane de vehicule Mercedes-Benz echipate cu motoare diesel.

Măsurile au fost luate pentru a reduce emisiile de oxid de azot, care provoacă probleme respiratorii, a anunţat Daimler.

‘Compania va investi aproximativ 220 de milioane de euro. Rechemările vor fi gratuite pentru clienţi. Implementarea măsurilor va începe în următoarele săptămâni’, se arată într-un comunicat al grupului german.

Săptămâna trecută au fost publicate în presă informaţii potrivit cărora grupul ar fi vândut peste un milion de vehicule cu motoare pe care le-a manipulat pentru a părea mai puţin poluante, un demers similar cu cel de care este acuzat compatriotul Volkswagen.

Potrivit unei investigaţii derulate în comun de posturile de televiziune regionale WDR şi NDR, precum şi de cotidianul ‘Suddeutsche Zeitung’, timp de aproape un deceniu, motoarele OM 642 şi OM 651 produse de Daimler au utilizat un dispozitiv ilegal pentru a arăta emisii poluante mai mici în timpul testelor. Cele două motoare au fost instalate pe aproximativ un milion de vehicule Mercedes vândute în Europa şi SUA.

Citând un mandat de percheziţie emis de un tribunal din Stuttgart, ‘Suddeutsche Zeitung’ susţine că în luna mai au fost efectuate o serie de percheziţii la mai multe locaţii Daimler din Germania. Percheziţiile realizate au avut drept scop căutarea de documente aprobatoare şi dispozitive de stocare a datelor şi au vizat mai mulţi angajaţi de la Daimler, pe fondul suspiciunilor de fraudă şi publicitate mincinoasă cu privire la nivelul real de poluare al vehiculelor.

Principiul ar fi unul similar cu scandalul Dieselgate de la Volkswagen. Un sistem de reducere a emisiilor poluante ar fi pornit în momentul controalelor oficiale şi este oprit în condiţii reale. Volkswagen a recunoscut că a utilizat un astfel de dispozitiv şi a fost nevoit să plătească amenzi şi despăgubiri în valoare de 22,6 miliarde de euro.

Un purtător de cuvânt al Daimler a declarat pentru mass media din Germania că grupul nu face comentarii cu privire la investigaţiile în derulare, dar a insistat că producătorul auto cooperează cu autorităţile.

Mercedes-Benz a fost anul trecut cel mai mare producător de automobile de lux, depăşind BMW şi Audi.

În România, Daimler are două unităţi de producţie, în Cugir şi Sebeş.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...