Dăncilă: Aderarea la euro este obiectiv fundamental pentru dezvoltarea sustenabilă a României

Premierul Viorica Dăncilă a subliniat joi importanţa activităţii Comisiei Naţionale pentru pregătirea aderării României la Zona Euro, având în vedere că adoptarea monedei euro reprezintă un obiectiv fundamental în ceea ce priveşte dezvoltarea sustenabilă a României, se arată într-un comunicat al Guvernului
Economica.net - joi, 12 apr. 2018, 19:18
Dăncilă: Aderarea la euro este obiectiv fundamental pentru dezvoltarea sustenabilă a României

Potrivit sursei citate, Comisia Naţională de fundamentare a Planului Naţional de aderare la zona euro, prezidată de prim-ministrul Viorica Dăncilă, s-a reunit joi, la Palatul Victoria.

La reuniune au participat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, reprezentanţi ai Academiei Române, ai Administraţiei Prezidenţiale, partidelor parlamentare, sindicatelor, patronatelor, ai structurilor asociative, societăţii civile şi ai mediului universitar.

‘Premierul a subliniat importanţa activităţii Comisiei Naţionale având în vedere că adoptarea monedei euro reprezintă un obiectiv fundamental în ceea ce priveşte dezvoltarea sustenabilă a României’, se arată în comunicat.

Totodată, şefa Executivului a prezentat considerentele pentru care este decisivă realizarea în acest an a Planului Naţional de adoptare a monedei euro: de natură istorică – marile obiective naţionale au putut fi realizate doar de o naţiune unită în jurul acelui obiectiv; de oportunitate – având în vedere dorinţa Comisiei Europene de a sprijini ţările membre pentru convergenţă şi pentru pregătirea intrării în zona euro.

‘Un al treilea argument este că România va deţine la începutul anului viitor Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, context în care este de dorit ca până la finalul anului 2018 să aibă un Plan Naţional de adoptare a monedei euro. Un alt considerent, dar nu ultimul ca importanţă, priveşte complexitatea procesului de adoptare a monedei euro’, se arată în comunicat.

Conform Executivului, în mesajul transmis cu prilejul reuniunii, preşedintele Klaus Iohannis ‘a salutat înfiinţarea Comisiei pentru pregătirea adoptării euro în acest cadru instituţional lărgit, menit să favorizeze asigurarea consensului naţional pentru pregătirea aderării României la zona euro’.

‘Preşedintele a apreciat că un asemenea demers consensual privind aprofundarea integrării europene este benefic României şi că îl va susţine în mod consecvent’, se menţionează în comunicat.

Guvernul mai precizează că participanţii la reuniune au subliniat că ‘obiectivul de aderare la zona euro excede ciclului electoral iar intrarea în zona euro trebuie sa fie unul dintre proiectele de ţară prioritare ale României, asupra căruia este nevoie de un larg consens şi de coagularea întregii societăţi’. În acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, reprezentanţii Academiei Române şi ai partidelor politice au subliniat că vor susţine demersurile de pregătire pentru aderarea României la zona euro, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, în cadrul reuniunii a fost analizat şi stadiul constituirii grupurilor de lucru, membrii apreciind că acestea trebuie să devină funcţionale cât mai repede, pentru a furniza documente în vederea dezbaterii lor în şedinţele comisiei.

Comisia Naţională îşi va desfăşura activitatea până la finalul anului 2018 şi se va întruni bilunar sau de câte ori este necesar.

Până la 15 noiembrie, comisia urmează să elaboreze: Raportul de prezentare a situaţiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenţă şi fundamentare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro; Proiectul Planului Naţional de adoptare a monedei euro.

‘Urmare a consultărilor permanente în acest format şi a documentelor finalizate, va fi propusă o declaraţie politică de asumare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro’, mai informează comunicatul.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...