„Taxa pe lăcomie”, adoptată. Contribuţia la Pilonul II nu a fost redusă, dar au scăzut comisioanele

Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a declarat vineri, la finalul şedinţei de Guvern că la Pilonul II, contribuția nu a fost redusă, dar s-au redus comisionale, respectiv cel de administrare de 2,5% la 1%. Comisionul de 0,05% pe lună a fost înlocuit cu unul care variază de la 0,02% la 0,7% în funcție de randament.
Economica.net - vin, 21 dec. 2018, 16:30

„Toate aceste comisioane se lua din conturile celor care depuneau acești bani.E vorba de 100 de milioane de euro în acest an. Li s-a permis administratorilor să investească în parteneriate public-private”, a afirmat Vâlcov.

De asemenea, Vâlcov a mai precizat că Guvernul a decis plafonarea prețului la gaze și energie electrică la utilizatorii casnici şi la utilizatorii industriali, măsură în urma căreia statul va pierde între 1,5 şi 2 miliarde lei.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că proiectul de OUG privind măsurile fiscal-bugetare va fi adoptat în şedinţa extraordinară de Guvern care a început, vineri seară, la Palatul Victoria.

Măsurile anunțate vineri, de premierul Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern: 

  • Impozitarea activelor financiare a băncilor dacă ROBOR crește peste 2%
  • Reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1%
  • Stabilirea unui nivel minim de 1 miliard de euro pentru vânzarea licențelor 5G și stabilirea unui nivel minim de 2 miliarde de euro pentru prelungirea licențelor 3G
  • Plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru următorii trei ani pentru consumatorii casnici
  • Înființarea unui fond de investiții pentru autoritățile locale și universități
  • Creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor la 3.000 lei brut din ianuarie, reducerea taxelor pe muncă
  • Majorarea taxelor pe viciu în cazul jocurilor de noroc la 2% din cifra de afaceri.
  • Demararea unui program privind construcția a 1.000 de grădinițe cu program sportiv în parteneriat public-privat.
  • Devansarea aplicării creșterilor salariale pentru cadrele didactice

  • Acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari

  • Firmele private și fundațiile care vor construi în următorii 2 ani de zile o astfel de grădiniță vor primi din partea statului român până la 500.000 de euro la finalizarea investiției.

  • Înființarea unui fond pentru dezvoltarea a 31 de stațiuni balneare, pentru care vor fi alocați 310 milioane de lei

  • Majorarea de la 1 septembrie, cu trei luni în avans, a punctului de pensie și a pensiei minime astfel: punctul de pensie va crește de la 1.100 lei la 1.265 lei, iar pensia minimă de la 640 lei, la 704 lei.

Preşedintele Klaus Iohannis nu este prezent la şedinţa Executivului.

„Aprobăm astăzi un set de măsuri care au scopul principal de a creşte bunăstarea românilor, nivelul investiţiilor şi de a corecta unele practici incorecte în domeniul bancar şi în domeniul energiei”, a declarat premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Viorica Dăncilă a anunţat că una dintre măsurile cuprinse în ordonanţa de urgenţă se referă la demararea unui program privind construcţia a 1.000 de grădiniţe cu program sportiv, în parteneriat cu mediul de afaceri.

„Firmele private şi fundaţiile care vor construi în următorii doi ani de zile o astfel de grădiniţă vor primi din partea statului român până la 500.000 de euro la finalizarea investiţiei”, a explicat premierul.

Dăncilă a adăugat că o altă măsură cuprinsă în ordonanţă de urgenţă se referă la plafonarea preţului la gaze şi energie electrică pentru următorii trei ani pentru consumatorii casnici.

„Ne gândim la cetăţeni, ne gândim la faptul că consumatorii casnici nu trebuie să plătească mai mult la energie şi încercăm prin această ordonanţă să venim în sprijinul acestui aspect foarte important pentru Guvernul României”, a declarat ea.

Potrivit prim-ministrului, o altă prevedere se referă la „stabilirea unui nivel minim de un miliard de euro privind vânzarea licenţelor 5G, ţinând cont de experienţa altor state din UE” şi, totodată, „stabilirea unui nivel minim de 2 miliarde de euro privind prelungirea licenţelor 3 G”.

„Tot în această ordonanţă am propus înfiinţarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes naţional pentru care vom aloca suma de 310 milioane lei în anul 2019”, a menţionat premierul.

Dăncilă a adăugat că o altă măsură cuprinsă în OUG vizează „introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR-ului mai mare de 2%„.

„O altă măsură se referă la înfiinţarea unui fond de dezvoltare şi investiţii prin care vom susţine finanţarea proiectelor de dezvoltare ale comunităţilor locale şi universităţilor. Se vor putea finanţa proiecte în domenii precum sănătate, educaţie, dezvoltare locală şi infrastructură”, a explicat premierul.

Dăncilă a anunţat că OUG prevede şi „majorarea de la 1 septembrie, deci cu trei luni în avans, a punctului de pensie şi a pensiei minime astfel: punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar pensia minimă de la 640 de lei la 704 lei”.

„Un alt punct din această ordonanţă prevede devansarea aplicării creşterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022, la 1 septembrie 2020, aşa cum am convenit în acordul semnat la Alba Iulia cu sindicatele din învăţământ. Alt punct prevede acordarea voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 de lei şi în anul 2019 tuturor angajaţilor din sectorul public. Am văzut că acest lucru are un impact pozitiv, atât pentru populaţie, cât şi pentru operatori, pentru cei care au investit în turism şi care anul trecut s-au bucurat de această prevedere”, a afirmat premierul.

Viorica Dăncilă a menţionat că un alt punct al OUG se referă la „creşterea salariului minim în domeniul construcţiilor la 3.000 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2019„, aşa cum Guvernul s-a angajat prin acordul semnat cu patronatul din construcţii la Alba Iulia în acest an, reducerea taxelor pe muncă la jumătate pentru sectorul construcţiilor, astfel încât salariul minim net în acest domeniu să depăşească echivalentul a 500 de euro.

Un alt punct al acestei ordonanţe prevede „majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri„, a informat premierul.

„Următorul punct presupune reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5 la 1%„, a completat ea.

Dăncilă a precizat că o altă prevedere vizează „creşterea plafonului privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 750 de lei”.

„Următorul punct din această ordonanţă de urgenţă pe care o vom adopta în cadrul şedinţei de astăzi presupune obligarea administraţiilor publice locale de raportare online a execuţiei bugetare începând cu 1 august 2019”, a declarat premierul.

Dăncilă a spus că mai sunt şi alte măsuri cuprinse OUG, care „reglează raporturile dintre agenţii economici şi statul român, astfel încât cetăţeanul să fie cel care în final să beneficieze de un trai mai bun”.

Prim-ministrul le-a cerut ministrului Economiei şi consilierului său pe probleme economice să dea cât mai multe detalii despre această ordonanţă, tocmai „pentru a putea avea o imagine clară a acesteia, a vedea de ce am luat aceste măsuri şi, în acelaşi timp, să vedem care sunt beneficiile pe care le au cetăţenii în urma măsurilor luate de Guvernul României”.

Modificări discutate în Coaliţie 

Coaliția de guvernare a decis, joi, o serie de modificări la ordonanța de urgență privind noi taxe, anunțată de Eugen Teodorovici.

Printre aceste modificări sunt comisionul de administrare de la Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1% iar contribuția la ANRE se reduce de la 3% la 2% din cifra de afaceri pentru companiile energetice.

De asemenea, se reduce comisionul de administrare de la Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1% / 0,5% din bani vor merge la Casa de pensii și 0,5% la Fondul de pensii. Banii nu pot fi retrași decât atunci când se ajunge la vârsta de pensionare, chiar dacă cetățeanul renunță la Pilonul II de pensii.

După 5 ani de cotizare, se poate renunța la Pilonul II de pensii dar trebuie să optezi fie pentru Pilonul I, fie pentru Pilonul III. Dacă o persoană intră în câmpul muncii după aprobarea ordonanței, optează direct pentru Pilonul I sau III.

Totodată, românii care își retrag banii de la pilonul II nu vor putea lua sumele cash, ci să cumpere titluri de stat sau actiuni, susțin surse din Coaliția de guvernare, care precizează că ordonanța prezentată de ministrul Finanțelor va suferi modificări înainte de a ajunge în Guvern.

Contribuția la ANRE se reduce de la 3% la 2% din cifra de afaceri pentru companiile energetice.

Totodată, Guvernul preconizează că în buget vor intra 3 miliarde de lei din „taxa pe lăcomie”, în 2019.

Ordonanța prezentată de ministrul Finanțelor va suferi modificări înainte de a ajunge în Guvern, o nouă ședință a Executivului urmând să aibă loc vineri.

 

Te-ar mai putea interesa și
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), deşi producătorii respectă în totalitate......
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul ...