Danezii de la FirstFarms continuă investiţiile în România. Vor să-şi dubleze suprafaţa cultivată în următorii trei ani

FirstFarms, unul dintre investitorii danezi activi pe piaţa terenurilor arabile din România, vrea să îşi dubleze suprafaţa pe care o cultivă cu cereale şi oleaginoase în România, până în 2020. Sunt încurajaţi de preţurile încă mici la terenurile arabile, pe care le evaluează la de 1,6 ori mai mult decât preţul de achiziţie.
Alina Stanciu - lun, 03 apr. 2017, 21:01
Danezii de la FirstFarms continuă investiţiile în România. Vor să-şi dubleze suprafaţa cultivată în următorii trei ani

FirstFarms, o companie deţinută de mai mulţi investitori danezi şi AP Pension, o companie de pensii ocupaţionale tot din Danemarca, care exploatează terenuri în România, Slovacia şi mai nou Ungaria are în plan continuarea investiţiilor pe plan local în achiziţionarea şi arendarea de terenuri, se arată în raportul financiar al companiei. Până în 2020 doresc să îşi dubleze suprafaţa cultivată, până la aproximativ 16.000 de hectare, urmare a preţurilor încă bune la terenul românesc. Astfel, conform estimărilor FirstFarms, compania a cumpărat teren la un preţ mediu de 19.136 DKK pe hectar (2.570 de euro) faţă de un preţ „corect” evaluat la 32.000 de DKK hectarul (4.300 de euro). Per total, compania apreciază că a investit 101 de milioane de DKK (13,5 milioane de euro) într-un teren care valorează 171 milioane de DKK (22,9 milioane de euro). „Valoarea terenului în România variază de la zonă la zonă în funcţie de calitate, condiţiile climatice şi gradul de comasare. Nu există însă date oficiale şi statistici cu privire la achiziţia de teren şi de aceea este greu să obţii informaţii corecte despre acest aspect”, se arată în raportarea FirstFarms unde se atrage atenţia că preţurile terenurilor sunt în creştere, dar numărul tranzacţiilor este încă limitat.

Pierd bani cu teren neintabulat

Compania are însă probleme cu terenurile neînregistrate. În 2016 compania a raportat o pierdere contabilă de 3.6 milioane de DKK în Romania ca urmare a deprecierii valorii pământului cumpărat pe care nu au reuşit încă să îl intabuleze (4% din terenul deţinut). „Timp de mai mulţi ani, FirstFarms a depus forturi pentru a-şi securiza proprietatea terenurilor din România prin înregistrarea în registrul public al proprietăţilor. Procesul este aproape complet şi am decis să trecem ca pierdere contabilă o depreciere cu 3,6 milioane de DKK a terenurilor pentru care există incertitudine cu privire la posibilitatea de a le înregistra”, se menţionează în raportul financiar al companiei. 

În 2016, FirstFarms exploata aproximativ 7.200 de hectare,  din care 5. 263 de hectare sunt în proprietate, iar pentru anul acesta se estimează că producţia se va realiza pe 7.700 de hectare.

Vor să îşi dubleze suprafaţa cultivată

„Ţinta în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată este de 8.000 de hectare în Est şi de 8.000 de hectare în Vestul României (până în 2020 n.red) În total, 16.000 de hectare faţă de 7.700 de hectare în anul 2016/2017”, se arată în raportul financiar al companiei potrivit căruia ţinta pentru 2018 este de 11.000 de hectare. 

 „FirstFarms se concentrează pe îmbunătăţirea procesului de comasare a terenurilor în zonele în care este deja prezentă şi pe expansiunea în zone cu potenţial de copasare şi cu teren de bună calitate”, se mai arată în raportul financiar al companiei care deţine terenuri în judeţele Timişoara şi Buzău.  De asemenea, FirstFarms a cumpărat în 2015 un siloz cu o capacitate de 10.000 de tone la Făurei.

Expansiunea se va face atât prin arendarea cât şi prin achiziţia de terenuri, acolo unde este cazul şi în funcţie de condiţiile de piaţă. 

În Vestul ţării, producătorul deţine loturi de 19 hectare, în medie, în timp ce în Estul ţării are exploataţii de 60 de hectare, iar în Slovacia de 23 de hectare.

Investiţii de 1,8 milioane de euro

Business-ul FirstFarm constă în primul rând în exploatarea unor loturi compacte de teren arendate sau cumpărate în România şi Slovacia, cerealele obţinute fiind folosite ca furaje pentru fermele de porci şi de vaci pe care le deţin în Slovacia şi Ungaria.  În 2016, compania a investit 23 de milioane de DKK (3 milioane de euro), din care 14 milioane de DKK (1,8 milioane de euro) în achiziţia de teren, în special în Estul României,  şi în construcţii, iar restul în îmbunătăţirea echipamentelor  şi îmbunătăţorea operaţiunilor deja existente. „În 2017, se vor face investiţii doar în mentenanţa şi în creşterea profitabilităţii echipamentelor şi clădirilor. Vor fi , de asmenea, investiţii suplimentare pentru achiziţia de terenuri şi preluare a contractelor de arendă ca parte a scopului strategic al companiei”, mai anunţă compania. 

Cum le merg afacerile în România

Potrivit raportărilor financiare, anul agricul 2016 a adus FirstFarms culturi „satisfăcătoare”, cu o productivitate la hectar şi preţuri la nivelul celor bugetate. În zona de Est, compania a cultivat 3.200 de hectare anul trecut, iar anul acesta va cultiva 3.700 de hectare

În ceea ce priveşte activitatea din zona de Vest a ţării, unde compania va cultiva pe aproximativ 4.000 de hectare anul acesta, business-ul a fost afectat anul trecut de preţul scăzut al grâului şi porumbului. 

Per total, compania a raportat în 2016 afaceri globale de 130.3 milioane de DKK (17,5 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...