Lista produselor retrase de Danone de pe piaţă

Danone România a retras  preventiv de pe piaţă unele produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat cu aflatoxină şi a blocat în depozitul propriu 75 de tone de produse, după ce rezultatele analizelor au confirmat prezenţa aflatoxinei M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte, a anunţat Danone România. Este vorba de opt produse. Iaurt şi smântână
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 13:10
Lista produselor retrase de Danone de pe piaţă

Lista produselor retrase de Danone. Sursa: compania

Produse Data de expirare  
Iaurt cu musli 125g 12.04.2013  
Iaurt cu musli piersici 125g 11.04.2013  
Iaurt cu cereale integrale miere si nuci125g 11.04.2013  
Smantana 12% 190g 09.04.2013  
Smantana 12% 850G 05.04.2013  
Smantana 18% 400g 06.04.2013  
Iuart Natural 140g 11.04.2013  
Iaurt Natural 400g 11.04.2013  
     

„După primirea rezultatului pentru aflatoxină M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte, rezultat care era peste limita legală, Danone România a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectivă şi, pentru siguranţa consumatorilor, a decis să blocheze în depozitul său 75 tone de produse şi să retragă preventiv de pe piaţă unele produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat de la acea fermă. Procesul de retragere se desfăşoară foarte rapid şi facem toate eforturile să fie finalizat până la sfârşitul zilei”, se arată în comunicatul Danone România.

Danone colaborează şi este în legătură cu autorităţile pentru a garanta siguranţa alimentară a laptelui colectat şi asigură clienţii că siguranţa alimentară rămâne prioritatea companiei, în concordanţă cu standardele companiei.

După alerta naţională referitoare la aflatoxină, Danone România a implementat mai multe măsuri suplimentare şi voluntare de auto-control faţă de obligaţiile legale de monitorizare şi control şi planul aferent validat de autorităţi, inclusiv achiziţia unui echipament propriu de testare a conţinutului de aflatoxină. Niciun lapte pentru care există suspiciunea unui conţinut de aflatoxină peste norme nu este acceptat în fabrică.

Citeşte şi Efectele scandalului mâncării „otrăvite”: Cât au pierdut până acum producătorii români

ANSVSA a iniţiat luni alertă prin Sistemul Rapid de Alertă după ce un procesator, pe baza analizelor de autocontrol, a identificat un lot de lapte, provenit din ferme, cu posibile neconformităţi.

„Inspectorii ANSVSA au demarat verificările la procesatorul respectiv şi la fermele care au furnizat laptele, alerta fiind iniţiată după sosirea rezultatelor. Din cauza potenţialului risc, ca o parte din aceste loturi să fi ajuns în procesare, s-a solicitat procesatorului retragerea tuturor loturilor produse în perioada respectivă, pentru a elimina orice pericol pentru sănătatea consumatorilor”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

În timpul anchetei, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au constatat că există posibilitatea ca laptele conform să fi intrat în contact cu lapte neconform şi atunci au dispus sechestrarea loturilor suspecte de contaminare aflate în stoc, în depozitul procesatorului şi retragerea de pe piaţă a produselor rezultate.

Danone, liderul pieţei de lactate din România, comercializează pe plan local 5 branduri de iaurt. Este vorba despre marca Activia, cu peste 20 de referinţe de iaurturi (simple, cu fructe, cu cereale, inclusiv in varianta iaurt de băut), Danone Nutriday, marca cea mai cumpărată din România, Casa Bună- iaurtul cel mai ieftin al celor de la Danone,Cremosso şi Danone Disney-pentru copii.
La nivelul anului trecut, Danone avea o cotă de piaţă de 58% pe segmentul produselor lactate proaspete, 69% pe segmentul de iaurturi şi 72% pe cel al iaurturilor cu fructe, conform datelor companiei. Circa 90% din produsele Danone comercializate pe piaţa românească sunt fabricate în unitatea de producţie din Bucureşti.

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, informează......
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...