Datoriile primăriilor către firme s-au dublat, în şase luni. Care sunt cel mai rău-platnici primari din România

După ce Guvernul a dat bani primăriilor să plătească datoriile către firme, primarii au acumulat noi restanţe. Arieratele autorităţilor locale s-au dublat, în doar şase luni, iar cea mai mare parte sunt datorii neplătite de cel puţin patru luni. Ca atare, Guvernul va da din nou bani primarilor să plătească datoriile.
Economica.net - mar, 06 sept. 2016, 21:02
Datoriile primăriilor către firme s-au dublat, în şase luni. Care sunt cel mai rău-platnici primari din România

Datoriile primăriilor către firme au crescut, din nou. Chiar dacă la finalul anului trecut Guvernul a acordat bani din fondul de rezervă bugetară pentru ca primarii să aibă de unde plăti datoriile restante către firme, ei au acumulat noi datorii. Arieratele bugetelor locale s-au dublat, în doar jumătate de an.

În luna decembrie a anului trecut, arieratele bugetelor locale se ridicau la 72,93 milioane de lei. La finalul lunii iulie  a acestui an, arieratele au ajuns la 145,86, deci  în creştere cu 100%, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. Iar datoriile neplătite la scadenţă de primari au crescut lună de lună.

“În anul 2015, prin Hotărârea nr. 995/23.12.2015, Guvernul României a aprobat alocarea sumei de 266,7 mil lei, din Fondul de Rezervă Bugetară, pentru achitarea arieratelor unităților administrativ-teritoriale la data de 30 noiembrie 2015. Arieratele unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale la data de 31 decembrie 2015, au fost  de 72,93 mil.lei, cu 72,65% mai mici faţă de cele înregistrate la 30 noiembrie 2015, care erau în sumă de 266,71 mil. lei.Întrucât în perioada ianuarie-iulie 2016 arieratele au înregistrat o creștere lunară, la data de 31 iulie 2016 acestea sunt de 145,86 mil lei”, a explicat Ministerul de Finanţe, pentru ECONOMICA.NET.

Din cele 145,86 milioane, 143 de milioane sunt datorii către firme, iar aici cea mai mare parte a sumelor restante sunt datorii mai vechi de 120 de zile: 93,2 milioane de lei, adică aproape două treimi din total.

ECONOMICA.NET a solicitat Ministerului de Finanţe un clasament al primarilor care au cele mai multe datorii neplătite la scadenţă. Datele arată că cele mai mari datorii nu sunt ale celor mai mari oraşe şi, mai mult, în top 10 al datornicilor se regăsesc comune şi oraşe mici din România.

Iată clasamentul localităţilor din România cu cele mai mari arierate 

                                                                                                                        – mil lei-

Nr. crt.

 Unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială

Județul

Sold la finele perioadei

(mil. lei)

 1

Ploiesti

Prahova

10,05

 2

Mangalia

Constanța

7,25

 3

Suceava

Suceava

7,17

Prejmer

Brașov

5,95

 5

Sector 6

București

4,51

  6

Prundeni

Vâlcea

4,36

 7

Sector 5

Bucuresti

4,21

 8

Cogealac

Tulcea

3,36

 9

Sfantu Gheorghe

Tulcea

3,30

 10

1 Decembrie

Ilfov

3,20

 Guvernul mai dă bani, încă o dată

„Precizăm că în anul 2016, în vederea reducerii arieratelor, Guvernul a adoptat prin Ordonanţa de urgenţă nr.14/2016 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2016, o serie de măsuri. Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor pe anul 2016 au fost majorate cu suma de 450.000 mii lei. Banii care se alocă pe judeţe şi municipiului Bucureşti, în scopul achitării plăţilor restante înregistrate în contabilitatea unităţilor administrativ-teritoriale – inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local, şi a spitalelor publice din reţeaua administraţiei publice locale la data de 30 iunie 2016 – faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări sau faţă de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale”, ne-au mai transmis Finanţele.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz,......
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...