David Cameron: Principalul obiectiv este menţinerea unităţii Marii Britanii

Menţinerea unităţii Marii Britanii este un "interes naţional uriaş", a afirmat, în Camera Comunelor, premierul David Cameron, în contextul solicitărilor proindependenţă apărute după referendum în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.
Economica.net - mie, 29 iun. 2016, 13:14
David Cameron: Principalul obiectiv este menţinerea unităţii Marii Britanii

„Menţinerea unităţii Marii Britanii este un interes naţional uriaş”, a declarat David Cameron în Parlament, conform site-ului agenţiei Reuters.

După ce majoritatea cetăţenilor britanici au votat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, lideri din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor au cerut independenţa faţă de Marea Britanie şi rămânerea în Blocul comunitar.

Prim-ministrul David Cameron este prezent în Camera Comunelor, unde răspunde interpelărilor membrilor parlamentului britanic, informează BBC News online.

Premierul britanic a început sesiunea de interpelări prin a condamna atacul terorist „oribil” comis marţi seara în incinta aeroportului din Istanbul, în urma căruia au decedat cel puţin 41 de persoane, inclusiv 13 străini, iar alte 230 de persoane au fost rănite.

Cameron a declarat că Marea Britanie se află într-o „poziţie puternică” pentru a face faţă provocărilor cauzate de ieşirea din Uniunea Europeană, adăugând că Regatul Unit este „bine pregătit” pentru o perioadă de instabilitate economică.

„Trebuie să ne asigurăm că ne menţinem economia solidă pentru a putea face faţă (instabilităţii economice),” a continuat premierul.

Cameron a mai spus că doreşte relaţii comerciale cât mai strânse între Marea Britanie şi UE, lucru care poate fi discutat şi dezbătut în Parlament, cât şi în cadrul noului guvern.

Premierul David Cameron a făcut o serie de declaraţii pe tema discuţiilor de marţi din cadrul summit-ului UE de la Bruxelles.

Cameron a declarat că în discuţiile cu liderii UE a explicat faptul că libertatea de a circulaţie şi suveranitatea au fost două subiecte care au provocat „mari îngrijorări” în Marea Britanie.

Liderii europeni au subliniat că până la ieşirea efectivă din UE, Marea Britanie rămâne „un membru cu drepturi depline” al UE. Totodată, aceştia au spus foarte clar că „este imposibil să beneficiezi de drepturile statului de membru fără unele din costurile aferente acestui statut,” iar noul premier va trebui să negcieze cu mare grijă acest aspect, a mai spus Cameron.

Premierul britanic a mai spus că nu au fost făcute „mari presiuni” pentru ca Marea Britanie să invoce articolul 50, adăugând că decizia în acest caz aparţine viitorului prim-ministru.

Ulterior, Cameron este aşteptat să prezinte rezultatele celui mai recent summit european, la care a participat pentru doar o zi, pentru că în a doua zi a summit-ului, liderii statelor europene s-au concentrat pe discuţiile privind viitorul UE după ieşirea Marii Britanii. Aceasta este pentru prima oară în 40 de ani când reprezentantul britanic este absent de la negocierile din cadrul UE.

Te-ar mai putea interesa și
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) continuă, avertizează specialiştii......
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...