De ce nu a fost aplicabilă timp de un an ordonanţa de urgenţă care scoate la lumină şpăgile mascate din Farma

DNA anchetează în această perioadă un caz de sponsorizări mascate în Sănătate, în schimbul prescrierii unor medicamente inovatoare, foarte scumpe. Infracţiunile anchetate ar fi fost comise între anii 2012 şi 2015. Ce a înlesnit practica şpăgilor mascate din sistem, în intervalul antemenţionat? Până în martie 2014 nu am avut lege care să reglementeze transparentizarea sponsorizărilor din sistem, iar din martie 2014 până în martie 2015 am avut o OUG inaplicabilă, pentru că Ministerul Sănătăţii a tergiversat nouă luni aprobarea formularelor de declarare a sponsorizărilor şi publicarea normelor de aplicare a legii. 
Cristina Şomănescu - mar, 28 iul. 2015, 21:02
De ce nu a fost aplicabilă timp de un an ordonanţa de urgenţă care scoate la lumină şpăgile mascate din Farma

Vă amintim că procurorii DNA au făcut, marţi, 28 iulie, percheziţii la companii farmaceutice, la distribuitori de medicamente, la spitale şi clinici de oncologie şi la domiciliile unor persoane fizice în municipiul Bucureşti şi județele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind condiţionarea prescrierii unor medicamente foarte scumpe de sponsorizarea participărilor la congrese şi simpozioane internaţionale ale medicilor implicaţi.

Ancheta DNA vizează mai multe persoane fizice, clinici de oncologie din cadrul Spitalelor Judeţene Sibiu, Zalău, Tîrgu-Mureş, CJAS Sălaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic situat la mansarda Ambulatoriului de specialitate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, firme şi distribuitori de medicamente pentru cancer, potrivit România TV.

Aceste firme de medicamente ar fi achitat cheltuielile la diverse simpozioane şi congrese internaţionale (inclusiv cheltuielile personale) ale unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj, condiţionându-şi sponsorizarea de prescrierea anumitor medicamente inovatoare, foarte scumpe, medicamente pe care le produc sau distribuie, scrie RomaniaTV.net.

Ce a înlesnit practica şpăgilor mascate din sistem, între 2012 şi 2015?

Până în martie 2014 nu am avut lege care să reglementeze transparentizarea sponsorizărilor din sistem, iar din martie 2014 până în martie 2015 am avut o OUG inaplicabilă, pentru că Ministerul Sănătăţii a tergiversat nouă luni aprobarea formularelor de declarare a sponsorizărilor şi publicarea normelor de aplicare a legii.

Concret, OUG care obligă personalul medicosanitar şi organizaţiile profesionale de profil să declare sponsorizările primite de la firmele de medicamente la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMD) a fost publicată în Monitorul Oficial în luna martie 2014.

Legea nu s-a putut însă aplica vreme de un an de zile (din momentul publicării în Monitorul Oficial) , pentru că lipseau normele de aplicare şi formularele de declarare a activităţilor de sponsorizare care se aprobă prin ordin de ministru.

La mai bine de nouă luni de la publicarea OUG în Monitorul Oficial (adică în luna decembrie 2014), Ministerul Sănătăţii a publicat proiectul de ordin privind aprobarea normelor pentru evaluarea şi avizarea publicităţii la medicamentele de uz uman, care conţine şi formularele de declarare a sponsorizărilor.

Au mai trecut trei luni până când normele de aplicare a legii au intrat în vigoare. Concret, normele de aplicare a legii privind publicitatea la medicamentele de uz uman au fost reglementate prin Ordinul MS nr. 194 din 23 februarie 2015 (privind aprobarea normelor pentru evaluarea şi avizarea publicităţii la medicamentele de uz uman), publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 11 martie 2015.

Normele reglementează activitatea de publicitate a medicamentelor de uz uman, indiferent dacă este vorba de medicamente inovatoare sau generice, medicamente care se eliberează pe bază de prescripţie medicală sau medicamente OTC.

Practica „darurilor’ cu care distribuitorii condiţionau unii medici să prescrie doar anumite medicamente, stârpită prin lege.

Participări la congrese internaţionale, vizite de studiu în străinătate, vacanţe scumpe – finanţate de firmele de medicamente – sunt câteva dintre „atenţiile” cu care industria farmaceutică obişnuia să seducă şi, nu de puţine ori, să cumpere pe unii dintre medici. Şi unii, şi alţii îşi sporesc, în acest fel, veniturile (mecanismul e simplu: medicul promovează anumite medicamente din portofoliul unei firme de medicamente, în schimbul unei sponsorizări simbolice sau exorbitante, funcţie de miza trocului, mascate sub forme legitime ca cele menţionate la începutul articolului).

Începând din martie 2015 legea scoate la suprafaţă aceste practici şi obligă beneficiarul (medic, asistent, organizaţie medicală, etc) şi sponsorul (firma de medicamente) să expună toate detaliile „darurilor de la greci”: valoarea sponsorizării, cine a făcut-o, când, în ce a constat, cine a încasat-o.

Iată, concret, prevederile din norme care dezvăluie şpăgile mascate din sistemul sanitar

Producătorii de medicamente, deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă sau reprezentanţii acestora în România, distribuitorii angro şi en detail de medicamente, dispozitive medicale şi materiale sanitare au obligaţia să declare la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), până la data de 31 martie a anului în curs, toate activităţile de sponsorizare, precum şi orice alte cheltuieli suportate în anul anterior raportării pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii, organizaţii profesionale, organizaţii de pacienţi şi orice alt tip de organizaţii care desfăşoară activităţi referitoare la sănătatea umană, asistenţă medicală sau farmaceutică, se arată la alineatul 3 al articolului 35 din normele de evaluarea şi avizare a publicităţii medicamentelor.

Medici, asistenţi medicali, organizaţii profesionale, organizaţii de pacienţi şi orice alt tip de organizaţii care au activităţi în domeniul sănătăţii sunt obligaţi prin lege să declare la ANMDMR toate sponsorizările primite.

Legea – prin legislaţia secundară – obligă la transparentizarea totală a sponsorizărilor primite în sistemul sanitar.

Informaţiile despre sponsorizările făcute în sistemul medical se vor publica în al doilea trimestru al anului pentru anul anterior, pe site-ul ANMDMR şi al entităţii care desfăşoară activităţile de sponsorizare, precum şi al beneficiarilor acestora, potrivit alineatului 6 al aceluiaşi articol, analizat de Economica.net.

În anul 2015, declaraţiile (privind sponsorizările făcute) se transmit la ANMDMR până la data de 30 iunie, iar informaţiile declarate în formularele al căror model e prevăzut în anexele normelor se publică pe site-ul ANMDMR şi al entităţii care desfăşoară activităţile de sponsorizare, precum şi al beneficiarilor acestora, după caz, până la data de 30 septembrie 2015, conform alineatului 7 al aceluiaşi articol.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...