Dedesubturile revoltei de la Bursa Sibex. Un contestatar a ieşit de pe piaţă

Din topul brokerilor de la bursa futures Sibex din Sibiu a dispărut una dintre vechile vedete, firma Delta Valori Mobiliare, controlată de omul de afaceri Alexandru Elian. Şeful de la Delta este unul dintre cei care au cerut demiterea preşedintelui Sibex, Cristian Sima, din cauza pierderilor bursei. Pe de altă parte, contestatarii i-ar fi cerut lui Sima să le cumpere acţiunile Sibex, informaţie infirmată de Alexandru Elian.
Adrian N. Ionescu - joi, 02 aug. 2012, 21:11
Dedesubturile revoltei de la Bursa Sibex. Un contestatar a ieşit de pe piaţă

Delta Valori Mobiliare a ieşit de pe piaţa de brokeraj şi s-a transformat în dezvoltator de parcuri de energie solară, sub numele de Delta Solar Investments, potrivit declaraţiei lui Elian, dată pentru ECONOMICA.NET.

Delta Valori Mobiliare era, până nu demult,  unul dintre principalii intermediari de la Bursa Sibex, cea mai mare din ţară specializată pe contracte la termen (futures), prin care speculatorii pariază pe evoluţiile ulterioare ale cotaţiilor unor acţiuni sau valute.

Firma este, încă, unul dintre acţionarii care au cerut revocarea convocarea acţionarilor Sibex, în vederea revocării conducerii acesteia.

„Chiar dacă Delta nu mai este societate de valori mobiliare (denumirea veche a firmelor de brokeraj, n.r.), suntem interesaţi de valoarea investiţiei noastre în Bursă“, a mai declarat Alexandru Elian, pentru ECONOMICA.NET.

Elian a fost unul din aliaţii lui Sima, în tentativa reuşită a acestuia de debarcare, acum doi ani, a fondatorului Bursei, Teodor Ancuţa.

Acum, Alexandru Elian susţine revolta împotriva actualei conduceri a Bursei. „Este la latitudinea acţionarilor să dezbată şi să decidă cine şi în ce direcţie va conduce Bursa. Acum nu se întrevede un viitor promiţător“, a adăugat Alexandru Elian.

Bursa a încheiat prima jumătate a anului cu pierderi mult mai mari decât cele din primul trimestru. În 2011, compania a avut o pierdere de aproape 600.000 lei.

Totuşi, compania Sibex dispune de peste 50 de milioane de de lei în lichidităţi, mai ales în dolari, ca urmare a deciziei de conversie a conducerii bursei. Valoarea de piaţă a acesteia este de circa 33 de milioane de lei. „Aceşti bani trebuie să producă“, a obiectat Alexandru Elian.

Pe de altă parte, contestatarilor le-ar fi fost refuzată de către Cristian Sima o ofertă de vânzare de acţiuni SBX (simbolul bursier al acţiunilor Sibex, care sunt tranzacţionate la propria cotă), potrivit unor surse apropiate Sibex.

„Vând şi cumpăr acţiuni în funcţie de preţul acestora şi de perspectivele lor. De ce aş vinde acum acţiunle Sibex, la un preţ mic?“, a comentat Alexandru Elian, infirmând informaţiile citate.

Până anul trecut, Delta Valori Mobiliare era între primele câteva de firme de brokeraj de la Sibex, după volumul de contracte futures intermediate, într-un top dominat de WBS Somânia, firma controlată de Cristian Sima, cel puţin înainte ca acesta să devină preşedintele Sibex.

Şi acum WBS România domină piaţa de la Sibiu, asigurând mai mult de jumătate din volumul de tranzacţii cu contracte futures de la Sibex, urmată, în topul brokerilor pe luna iulie de SSIF Broker Cluj cu 13,6% din piaţă şi Tradeville cu 11,9%. Mai mult de 10.000 de contracte au intermediat şi Intercapital Invest şi Estinvest.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...