Dezastru în dreptul ANAF: veniturile fiscale intră pe minus, în ciuda unui an de creştere economică record

Veniturile fiscale ale statului, adică cele din taxe şi impozite, după primele trei luni au intrat în premieră în acest an în teritoriu negativ, adică, au scăzut în cifră absolută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de care ne desparte un an de creştere economică puternică. O evoluţie, astfel, curioasă, provocată de evoluţii negative ale încasărilor ANAF din impozite pe salarii şi pe profitul companiilor. Cu toate acestea deficitul bugetar a avut o uşoară scădere de la 0,59% din PIB după primele două luni din an, la 0,48% din PIB la trei luni.
Ionut Tudorica - sâm, 28 apr. 2018, 14:17
Dezastru în dreptul ANAF: veniturile fiscale intră pe minus, în ciuda unui an de creştere economică record

Veniturile totale ale statului au crescut cu 11,5%, însă cele fiscale, din taxe şi impozite, au scăzut cu 1,5%. Sunt două mari minusuri înregistrate, un minus de 15% la impozitul pe salarii şi alt minus de 3,3% la impozitul pe profit.

Statul spune într-o notă ce însoţeşte execuţia bugetară că această evoluţie curioasă a veniturilor fiscale, care, în mod firesc, n-ar trebui să scadă după un an de creştere economică record în UE , că motivul acestei evoluţii negative ar fi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10% la 1 ianuarie, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

Pentru scăderea sumelor încasate din impozitul pe profit, statul nu oferă nicio explicaţie.

Altfel, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost atât de nemulţumit de ANAF, instituţia care se ocupă de veniturile fiscale ale statului, încât i-a schimbat întreaga conducere chiar luna trecută.

În continuare, dacă la începutul anului accizele, o importantă sursă de venit la buget, dădeau emoţii societăţii, ele reintră din martie pe un făgaş firesc, crescând faţă de ceeaşi perioadă a anului trecut cu 2,6%. Această recuperare nu se datorează însă vreunui efort suplimentar din partea statului sau al populaţiei accizate, ci unui efect de bază. Anul trecut, producătorii de ţigări au scos cantităţi mari de ţigări din antrepozit în prima parte a anului, în aşteptarea unei modificări legislative ce avea să vină în luna mai.

Încasările la TVA par sub potenţial. Ele au crescut cu 2,2%, după o creştere economică de circa 7-8%, bazată pe consum, aşa cum reiese şi din cheltuielile bugetare, în care cel mai important capitol după suma alocată, cheltuielile de personal, are o creştere de peste 18% faţă de anul trecut.

Venituri cu asterisc

Veniturile statului ar fi fost într-o stare şi mai proastă dacă nu erau trase în sus de contribuţiile de asigurări sociale, cea mai importantă sursă de venit a bugetului de stat, care înregistrează un avans de peste 31% faţă de anul trecut. În premieră, oficialii din Ministerul de Finanţe au adăugat un asterisc acestui important capitol de venituri. În care menţionează, fără să detalieze în nota ce însoţeşte execuţia bugetară, că „La capitolul Contribuții de asigurări sunt incluse şi sumele din contribuția asiguratorie pentru muncă în curs de distribuire”. Însemnând rata de 2,5% care a rămas în dreptul angajatorului din contribuţiile sociale.

Cu toate acestea deficitul bugetar a avut o uşoară scădere de la 0,59% din PIB după primele două luni din an, la 0,48% din PIB la trei luni. Aceasta, în condiţiile unui avans al cheltuielilor statului cu 22,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...