Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare a scăzut cu aproape 82%, în primele 7 luni

Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare în primele şapte luni ale anului 2014 s-a diminuat cu 81,7% până la 55,1 milioane de euro, faţă de valoarea înregistrată în perioada corespunzătoare din 2013, când a atins nivelul de 301,8 milioane euro, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Economica.net - vin, 24 oct. 2014, 08:21
Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare a scăzut cu aproape 82%, în primele 7 luni

‘Contracţia puternică a deficitului comercial s-a datorat creşterii susţinute a exporturilor atât pe piaţa Uniunii Europene cât şi în ţările terţe, în condiţiile unui avans în ritm mai redus al importurilor’, precizează MADR.

În primele şapte luni din 2014, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,68 miliarde de euro, cu 303 milioane euro, respectiv cu 12,7%, mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce importurile s-au majorat cu 56,3 milioane de euro (plus 2,1%) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie Agerpres.

Exporturile în ţările intra-comunitare au totalizat 1,674 miliarde de euro, în primele şapte luni, în creştere cu 14,2 procente faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce în ţările extra-comunitare exporturile au totalizat un miliard de euro, un plus 10,4%.

Potrivit datelor MADR, principalele produse exportate au fost grâul, ţigările, porumbul, seminţele de rapiţă şi seminţele de floarea-soarelui. Au fost obţinute venituri suplimentare, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, la majoritatea produselor agroalimentare exportate, cele mai mari creşteri înregistrându-se la exportul de ţigări (+105,9 milioane de euro), seminţe de rapiţă (+95,9 milioane de euro), porumb (+56,3 milioane de euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+27,4 milioane de euro), nuci (+20,8 milioane de euro) şi orz (+17 milioane de euro).

În ceea ce priveşte exporturile de grâu, deşi cantităţile livrate au fost mai mari cu 20,2%, rezultatul nu a fost pe măsura aşteptărilor din cauza scăderii preţului pe pieţele internaţionale, iar încasările au fost mai mari cu doar 4,4% (+18,3 milioane de euro). Faţă de perioada similară din anul precedent, exporturile de seminţe de floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui au scăzut, încasările fiind mai mici cu 84 de milioane de euro şi, respectiv 13,8 milioane de euro.

Pe de altă parte, România a importat în primele şapte luni produse agroalimentare de 2,73 miliarde de euro, în plus cu 2,1 procente faţă de perioada similară din 2013, din ţările UE provenind produse de peste 2,2 miliarde de euro.

Potrivit datelor MADR, carnea de porc şi de pasăre, animalele vii din specia porcine, tutunul brut, produsele de brutărie-patiserie, ciocolata şi preparatele alimentare au înregistrat creşteri valorice în diferite proporţii, în timp ce scăderi au fost raportate la porumb (-30 milioane de euro), zahăr (-23,6 milioane euro), grâu (-15,6 milioane de euro), boabe de soia (-13,8 milioane de euro), ţigări (-13,4 milioane de euro).

Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agricol al României. Astfel, în primele şapte luni din 2014, livrările de produse agroalimentare către această destinaţie au avut o pondere valorică de 62,4%, iar achiziţiile din statele membre UE au deţinut o pondere de 80,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...