România s-a încadrat în deficitul bugetar de 3% în 2017 – SURSE

Surse guvernamentale au spus pentru ECONOMICA.NET că guvernul a reuşit să închidă anul 2017 în interiorul ţintei de deficit bugetar, de 3% din PIB.
Ionut Tudorica - joi, 04 ian. 2018, 08:45
România s-a încadrat în deficitul bugetar de 3% în 2017 - SURSE

„Ne-am încadrat în deficitul programat în 2017. Stăm bine”, au spus surse guvernamentale pentru ECONOMICA.NET

Ţinta de deficit bugetar a fost fixată prin legea bugetului pe 2017 la 3% din PIB. În cursul anului au existat temeri că această ţintă va fi depăşită.

Principala măsură pe care guvernul a luat-o pentru a se putea încadra în programul fiscal a fost majorarea accizelor în toamna anului trecut, reprezentând, în fapt, renitroducerea nivelului supra-accizei pe carburanţi, eliminată la 1 ianuarie 2017, conform promisiunilor din Programul de guvernare cu care PSD a câştigat majoritatea parlamentară.

În data de 15 septembrie, intrau în vigoare noile accize la carburanţi, mai mari cu 16 bani pe litru, decise de Guvern. Două săptămâni mai târziu, intra în vigoare, din nou, o nouă acciză, mai mare tot cu 16 bani pe litru, decisă de Guvern. Înainte de a opera majorarea, ministrul Finanţelor a spus că s-a ales varianta creşterii în două etape tocmai pentru a nu crea şocuri consumatorilor. Efectul cumulat al majorării accizelor a fost, matematic, de 38 de bani pe litrul de acciză şi motorină, în benzinării.

Totodată, guvernul a hotărât să întrerupă plăţile în ultimele zile din 2017, în luna cu cele mai mari cheltuieli de peste an.

Citând datele din ultima execuţie bugetară publicată de Ministerul Finanţelor Publice, cheltuiala care a sărit cel mai mult în 2017 a fost cu salariile personalului plătit de stat.

O altă cheltuială a statului care s-a aprins a fost cea cu pensiile. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 12,9%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei, și cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungând la 1.000 lei.

Pe parte de venituri, bugetul a fost presat de scăderea TVA la 1 ianuarie 2017, de la 20% la 19%, de o scădere de 5,4% a încasărilor din impozitul pe venit (la 11 luni) şi de scăderea nivelului accizelor despre care am vorbit mai sus.

Totodată, încasările din fonduri europene au fost mult supraestimate.

Te-ar mai putea interesa și
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării de către Turcia, au declarat joi......
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...