Deputații ruşi adoptă un proiect de lege ce reduce participarea străină la capitalul mass-media

Camera inferioară a parlamentului federal rus (Duma) a adoptat marți, în primă lectură, un proiect de lege ce vizează limitarea participării acționarilor străini în mass-media națională, pentru a proteja țara împotriva 'ingerințelor străine'.
Economica.net - mar, 23 sept. 2014, 16:16
Deputații ruşi adoptă un proiect de lege ce reduce participarea străină la capitalul mass-media

Proiectul de lege în cauză, elaborat de grupul parlamentar comunist și cel ultranaționalist, propune limitarea la 20% a părților ce pot fi deținute de străini în capitalul mass-mediei naționale, inclusiv al celei online.

Aceeași restricție se aplică și în cazul proprietarilor de societăți media care dețin dublă cetățenie.

Legislația în vigoare în Rusia limitează la 50% participarea străină la capitalul posturilor de radio și de televiziune.

‘Trebuie să punem capăt ingerințelor străine în spațiul informațional național’, a declarat pentru AFP unul din inițiatorii proiectului de lege menționat, deputatul ultranaționalist Vadim Denghin. ‘Trebuie să evităm a ajunge în situația în care oricine poate forma opinia publică în Rusia’, a adăugat el.

Textul, susținut potrivit presei ruse de Kremlin, este ‘legat în special de viitoarele alegeri prezidențiale’ din 2018, a recunoscut deputatul citat de AFP.

După ce va fi adoptat definitiv, proiectul de lege va intra în vigoare începând din ianuarie 2016. Mass-media vizată, care după cum scrie cotidianul Novîie Izvestia ar fi aproape jumătate din media din Rusia, va avea la dispoziție un an pentru a se conforma prevederilor legislative sau a-și închide porțile. Printre cele vizate de noul text normativ, AFP menționează ziarele Vedomosti și The Moscow Times, versiunea rusă a revistei Forbes, postul de radio Eho Moskvi.

De la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în 2012, pentru un al treilea mandat, Rusia a adoptat o serie de măsuri pentru întărirea controlului statului asupra mass-mediei și internetului.

Holdingul NMG (Grupul media național), care deține o parte din Pervîi Kanal și care controlează cotidianul pro-Kremlin Izvestia, a anunțat săptămâna trecută numirea în fruntea consiliului său de administrație a fostei campioane olimpice la gimnastică artistică Alina Kabaeva, după ce aceasta a renunțat la mandatul de deputat în Dumă.

Presa rusă susține că Alina Kabaeva ar fi iubita secretă a președintelui rus Vladimir Putin, care a divorțat în vara anului 2013 de soția sa Ludmila.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...