Dieselgate: Volkswagen şi Daimler sunt investigate de Autoritatea germană de supraveghere în domeniul financiar

BaFin, Autoritatea germană de supraveghere în domeniul financiar, investighează cei mai mari producători auto ai ţării deoarece nu au reuşit să-i informeze pe investitori în timp util în legătură cu scandalul emisiilor (Dieselgate), a anunţat publicaţia germană Handelsblatt.
Economica.net - mar, 08 aug. 2017, 12:25
Dieselgate: Volkswagen şi Daimler sunt investigate de Autoritatea germană de supraveghere în domeniul financiar

Luni, BaFin a confirmat că verifică dacă grupurile Volkswagen şi Daimler au încălcat legislaţia privind corporaţiile deoarece nu au reuşit să-i informeze pe investitori în timp util de mărturisirile făcute autorităţilor antitrust ale UE privind comportamentul de cartel.

Legea cere corporaţiilor să-i informeze obligatoriu pe acţionari când au loc evenimente care pot afecta material preţul acţiunilor companiei. Reglementări similare există în SUA şi în alte state, ele sunt destinate să prevină cazurile de insider trading – tranzacţii ilegale bazate pe informatii privilegiate.

Cazul este unic deoarece mărturisirile privind posibila activitate de cartel au fost făcute autorităţilor antitrust ale UE şi Oficiului anti-concurenţă din Germania, dar au rămas secrete până când o revistă germană a dezvăluit ancheta UE, în urmă cu două săptămâni. În urma dezvăluirilor, acţiunile Volkswagen şi Daimler au scăzut semnificativ la Bursa de la Frankfurt.

De exemplu, în 14 iulie preţul acţiunilor VW se situa la 145,45 euro, iar în mai puţin de o lună au scăzut cu 11%. Marţi, titlurile se tranzacţionau la 128,55 euro.

În plus, procurorii din landul Saxonia Inferioară (sediul Volkswagen) şi din Stuttgart (sediul Daimler) investighează câţiva directori acuzaţi de manipularea pieţei. Printre cei investigaţi se află Hans Dieter Potsch, preşedintele Consiliului de Supervizare al VW, fostul director general Martin Winterkorn, şi şeful brandului VW, Herbert Diess.

În 18 iulie, revista Der Spiegel anunţa că este posibil ca producătorii auto germani Volkswagen, BMW, Audi şi Porsche să fi conspirat pentru stabilirea preţurilor sistemelor de tratare a emisiilor diesel şi altor componente ale vehiculelor folosind comitetele din industria auto.

Aproximativ 200 de angajaţi din 60 de comitete din industria auto au discutat probleme legate de modernizarea vehiculelor, motoarele pe benzină şi motorină, dispozitive de frânare şi de transmisie, ambreiaje, precum şi sisteme de evacuare a gazelor de eşapament, a informat Der Spiegel, citând o scrisoare a autorităţii de concurenţă.

Der Spiegel susţine că producătorii auto ar fi discutat ce alegeri au în privinţa furnizorilor şi a preţului componentelor. Din 2006, companiile auto analizează costul tehnologiei AdBlue, un produs aditiv pe bază de uree, care reduce substanţial emisiile poluante ale motoarelor diesel.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...