O nouă bancă în România. Revolut a obţinut licenţa bancară europeană

Revolut are peste 115.000 de utilizatori în România şi este fintech-ul cu cea mai rapidă creştere, iar ţinta sa este să transforme cardul său în principalul mijloc de plată folosit de români, potrivit unui comunicat al companiei. În numai trei ani de la lansare, fintech-ul Revolut a obţinut licenţa bancară europeană, iar din 2019 va începe să funcţioneze ca o bancă.
Economica.net - joi, 13 dec. 2018, 08:09
O nouă bancă în România. Revolut a obţinut licenţa bancară europeană

 Cel mai cunoscut serviciu al Revolut este cel legat de carduri şi de posibilitatea de a schimba orice valută la cursul oficial al băncii centrale din ţara emitentă. Odată cu obţinerea licenţei bancare, Revolut va putea atrage salariile celor peste 115.000 de utilizatori şi va oferi garanţie pentru suma de 100.000 de euro la depozitele clienţilor săi. Ca bancă, Revolut va oferi utilizatorilor conturi curente complete, posibilitatea de a lua credite și de a tranzacționa acțiuni fără comision.

„Având peste 115.000 de utilizatori, Revolut este fintech-ul cu cea mai rapidă creştere din România, dar asta nu este suficient. Nu ne vom opri până când Revolut nu devine cardul principal folosit de români şi am încredere că vom ajunge acolo după ce vom lansa conturile curente, opţiunile de creditare şi platforma de investiţii fără comisioane”, a spus Nik Storonsky, fondatorul şi directorul general al Revolut.

Potrivit comunicatului, Revolut a obţinut licenţa bancară europeană şi anunţă planurile sale de a oferi utilizatorilor conturi curente complete, posibilitatea de a lua credite şi de a tranzacţiona acţiuni fără comision. Revolut va începe implementarea licenţei anul viitor, concentrându-se iniţial asupra ţărilor europene mai mici, înaintea paşaportării ulterioare pe pieţele-cheie precum Marea Britanie, Franţa, Germania sau Polonia.

Lansat în urmă cu trei ani, Revolut şi-a atras iniţial clienţii oferindu-le posibilitatea de a cheltui şi de a transfera bani oriunde în lume la cursul de schimb valutar real. De atunci, compania a depăşit trei milioane de utilizatori şi a adăugat funcţionalităţi precum vizibilitatea asupra cheltuielilor, controlul bugetului şi posibilitatea de a economisi bani.

În luna decembrie a anului trecut, compania a început să ofere expunere la criptomonede, utilizatorii putând vinde şi cumpăra direct din aplicaţie, iar în luna august a anunţat planurile de a lansa o platformă de investiţii fără comisioane în Marea Britanie şi Europa, la începutul lui 2019.

Licenţă bancară va permite utilizatorilor să îşi depună salariile direct în Revolut, iar depozitele vor fi garantate până la 100.000 de euro prin Schema Europeană de Garantare a Depozitelor. În plus, Revolut va începe să lucreze pentru a oferi utilizatorilor descoperit de cont (overdraft), precum şi împrumuturi la dobânzi competitive faţă de creditorii tradiţionali de pe piaţă, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice.

„Acum că am obţinut licenţa bancară, am făcut progrese în ceea ce priveşte dezvoltarea platformei de investiţii fără comisioane şi suntem în etapele finale de lansare a cinci pieţe internaţionale, putem spune că ne confirmăm reputaţia de ‘Amazon al banking-ului’. Viziunea noastră este simplă: o aplicaţie cu zeci de milioane de utilizatori, în care îţi poţi gestiona întreaga viaţă financiară cu ajutorul tehnologiei, la cele mai mici costuri”, a declatrat Nik Storonsky.

Revolut estimează că va dura între trei şi şase luni după obţinerea licenţei bancare până când aceasta va fi paşaportată în Europa, ţări prioritare fiind Marea Britanie, Franţa şi Polonia.

Pe lângă lansarea pe pieţele internaţionale şi dezvoltarea platformei de investiţii fără comisioane, o zonă principală de interes pentru companie o reprezintă intrarea pe piaţa de creditare. Revolut plănuieşte să ofere opţiuni standard de descoperit de cont (overdraft), precum şi împrumuturi pentru persoane fizice şi juridice la dobânzi competitive.

„Viziunea noastră este că utilizatorii noştri, persoane fizice şi juridice deopotrivă, vor putea aplica pentru un împrumut în câteva minute, direct din aplicaţie, şi vor avea banii în cont aproape imediat. Vom înlătura procesul birocratic şi vom oferi termeni mai buni decât creditorii tradiţionali”, a mai spus Storonsky.

Revolut a înregistrat o creştere spectaculoasă în ultimele 12 luni. Compania deschide astăzi între 8.000 şi 10.000 de conturi curente zilnic, iar utilizatorii tranzacţionează lunar peste 4 miliarde de dolari. Veniturile Revolut au crescut de cinci ori anul trecut, iar compania a atins pragul de rentabilitate în luna Decembrie 2017.

Revolut a anunţat planurile de a se extinde pe alte pieţe în afara Europei şi preconizează că va lansa în Statele Unite, Canada, Singapore, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă în prima parte a anului viitor. Expansiunea globală va permite utilizatorilor Revolut din Europa să aibă detalii locale de cont în noile pieţe şi să transfere bani gratuit, imediat, către aceste pieţe.

Revolut a fost înfiinţat în iulie 2015. Utilizatorii Revolut îşi pot deschide un cont curent în câteva secunde, direct din aplicaţie, pot cheltui, primi şi trimite bani oriunde în lume la cursul de schimb interbancar, pot avea expunere imediată la criptomonede, şi se bucură de un nivel ridicat de siguranţă online şi offline datorită tehnologiei de ultimă generaţie care stă la baza produsului.

Compania cu sediul în Londra are peste 3.200.000 de utilizatori în Europa şi a procesat până în prezent peste 245 de milioane de tranzacţii în valoare totală de mai bine de 32 miliarde de dolari. Revolut a obţinut finanţări în valoare totală de 336 milioane de dolari de la investitori cunoscuţi precum Index Ventures, Balderton Capital, Ribbit Capital sau DST Global

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...