CNADNR a cumpărat 100 de freze. „În 5-6 ani nu vom mai depinde de firme private pentru deszăpezire” GALERIE FOTO

Compania de Drumuri îşi modernizează parcul de utilaje şi speră ca în 5-6 ani să nu mai fie nevoită să apeleze la firme private pentru lucrări de deszăpezire. Recent, a finalizat un proiect pentru achiziţia a 100 de autofreze şi 7 vehicule şenilate, în valoare de 146 milioane de lei, din care 100 de milioane de lei de la UE.
Economica.net - joi, 09 iun. 2016, 12:13
CNADNR a cumpărat 100 de freze.

„În 5-6 ani sper să fim autonomi şi să apelăm la privat doar dacă e iarnă grea”, a spus pentru ECONOMICA.NET Cristian Andrei, director Mecanizare în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) cu ocazia prezentării noilor autofreze cumpărate.

Acesta a adăugat că CNADNR inteţionează să cumpere spre finele iernii noi utilaje pentru reţeaua de autostrăzi, precum lame de deszăpezire, răspânditoare de materiale antiderapante şi autobasculante.

Pentru noua achiziţie, estimată tot la circa 150 de milioane de lei, există posibilitatea de finanţare de la bugetul de stat, însă se încearcă totuşi obţinerea de fonduri europene şi pentru acest proiect, potrivit Cristinei Amărăzeanu, director de finanţări şi investiţii în cadrul CNADNR.

Drumuri deblocate de 3 ori mai repede, cu noile autofreze

Oficialii de la Drumuri susţin că noile utilaje, testate deja în iarna care a trecut, intervin în situaţii extraordinare, când nivelul zăpezii depăşeşte un metru.

De asemenea, acestea pot opera mult mai repede, având o capacitate mai mare. Astfel, dacă cu vechile autofreze ruseşti se lucra şi trei zile pentru deszăpezirea unui drum, cu noile utilaje, acesta va putea fi dat în exploatare în maxim o zi, potrivit lui Cristian Andrei.

Din cele 100 de autofreze noi, 69 sunt de capacitate medie, de 3.500 de tone/oră, şi 31 de capacitate mare, de 5.000 de tone/oră. Cele medii au costat circa 1 milion de lei fiecare, iar cele mari, 1,18 milioane de lei. Costurile cu achiziţia acestora urmează a fi amortizate în 3-4 ani, potrivit lui Cristian Andrei.

În plus, noile utilaje au un consum de peste două ori mai mic decât vechile autofreze, care consumau între 60 şi 80 de litri pe oră. Totodată, acestea se pot deplasa cu 60 de kilometri la oră, de trei ori mai repede decât cele vechi.

Reprezentanţii CNADNR arată că achiziţia noilor autofreze era necesară nu doar pentru înlocuirea celor vechi, pentru care nici nu se mai găsesc piese de schimb, ci şi din cauză că nu găseau soluţii în mediul privat, pentru situaţii cu zăpezi mari.

Compania de Drumuri a avut dificultăţi şi în achiziţia de servicii de deszăpezire pentru situaţii în care nivelul omătului era de până la 50 de centimetri. Din aceasta cauză, noile contracte de închiriere vor fi semnate pentru o perioadă de 4 ani, pentru a fi mai atractive pentru mediul privat, au explicat reprezentanţii CNADNR.

Costurile cu deszăpezirea reţelei de autostrăzi şi drumuri naţionale s-au ridicat în total iarna trecută la circa 300 de milioane de lei, din care 156 de milioane de lei fără TVA pentru închirierea de utilaje şi 100 de milioane de lei fără TVA pentru materiale antiderapante.

Pentru lucrările de deszăpezire din iarna care urmează, oficialii de la Drumuri estimează cheltuieli de 250 – 300 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme......
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...