Director Microsoft România: Competenţele digitale ar trebui învăţate din clasele primare

Competenţele digitale ar trebui învăţate din clasele primare, fiind necesară o schimbare în sistemul de învăţământ românesc care să ajute tinerii să înveţe cum să folosească un calculator, a spus pentru ECONOMICA.NET, Bogdan Popescu, marketing&operations director Microsoft România, în cadrul evenimentului Microsoft Business Summit 2018.
Lidia Neagu - mar, 06 nov. 2018, 20:35
Director Microsoft România: Competenţele digitale ar trebui învăţate din clasele primare

„Când vorbim de competenţe digitale nu vorbim de lucruri sofisticate sau de lucruri de top în tehnologia informaţiei, vorbim pur şi simplu de capabilitatea unei persoane sa folosească un calculator. De asemenea, nu vorbim aici despre cum folosesc un telefon şi reţele de socializare, ci ce pot face cu calculatorul, lucruri în general de bază, şi aici este foarte mult de lucru. Din nou ajung la discuţia despre sistemul de învăţământ. Trebuie să pornească din anii primari şi să continue pe tot parcursul formării tinerilor”, a declarat Bogdan Popescu. 

Acesta a amintit despre faptul că românii ocupă ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte nivelul competeneţelor digitale, deşi România activează un număr important de persoane care lucrează în domeniul IT.

„Probabil vom că avansa un loc când Marea Britanie va ieşi din Uniune şi vom fi pe 27. Acest lucru pare în sine neplăcut, eu am o viziune diferită: mie mi se pare un lucru bun pentru că sunt numai oportunităţi pentru noi”, a afirmat directorul Microsoft.

Dobândirea competenţelor digitale din timp este esenţială dacă luăm în considerare faptul că specialiştii anunţă începutul celei de-a patra revoluţii industriale, cum a fost denumită schimbarea esenţială pe care avansul tehnologiei o va aduce. „Schimbările aduse de tehnologie vor veni oricum şi dacă nu eşti pregătit sa le faci faţă vor trece peste tine”, spune oficialul Microsoft, care a adăugat că o parte din meseriile actuale vor dispărea.

„Oamenii nu îşi vor pierde locurile de muncă din cauza inteligenţei artificale, cum nici în trecut oamenii nu şi-au pierdut locurile de muncă din cauza apariţiei motoarelor cu aburi sau a electricităţii. Însă, într-adevăr, unele dintre meseriile pe care le ştim astăzi o să dispară, cum şi azi găseşti din ce în ce mai greu un cizmar care să repare un pantof sau un depanator de telefoane mobile gsm, ca sa nu mai spun de agenţii de bilete de avion”.

În ceea ce priveşte digitalizarea companiilor din România, directorul crede că acestea au început să înţeleagă beneficiile digitalizării, care începe să nu mai fie privită ca pe un cost, ci ca pe o investiţie.

Planurile Microsoft România pentru 2019

Pentru anul viitor, Microsoft România îşi propune să aducă pe piaţa românească cele mai noi tehnologii disponibile, să mărească baza de parteneri, să încurajeze soluţiile autohtone şi nu numai, care au relevanţă pentru economie. „Mă refer mai ales la anumite sectoare mai puţin dezvoltate în România, cum ar fi sectorul financiar bancar, producţia, sectorul energetic şi bineînţeles o să apară noi zone cum este retailuri sau partea de sănătate”, a explicat Bogdan Popescu.

El a arătat că Microsoft va continua, de asemenea, programul „Alt Viitor”, lansat în această vară, pentru care compania a alocat un buget de un milion de dolari şi care are ca obiectiv ca în următorii doi ani să sprijine dezvoltarea competenţelor în tehnologie pentru un număr de 4.500 de profesori şi peste 170.000 de copii, la nivel naţional.

„Programul Alt Viitor este programul care o să continue, el abia a început şi în care noi o să ne punem mari speranţe în sensul arătării şi creionării unui model pentru care România poate să îl urmeze în viitor. Noi chiar vrem să formăm un alt viitor, un viitor diferit faţă de realitatea de acum şi un viitor pe care ni-l dorim cu toţii, în care digitalizarea nu mai devine un instrument în sine, ci există peste tot, aşa cum astăzi există peste tot electricitate”, a ad[ugat acesta.

Anul trecut, afacerile Microsoft România s-au ridicat la 321,3 milioane lei (70,3 milioane euro, în creştere cu 15,7% faţă de 2016, conform datelor raportate la Ministerul de Finanţe. Profitul a fost de 12,55 milioane de lei, semnifiativ mai mic faţă de câştigul de 45,25 milioane de lei înregistraţi în 2016.

Experţi şi lideri din domeniul de business discută, marţi, la Bucureşti, la Microsoft Business Summit 2018, despre transformările şi provocările acestui sector prin prisma influenţei tehnologiei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...