Directorii E.ON şi RWE declară că cele două companii nu vor fuziona pentru a crea un gigant energetic

Grupurile germane E.ON şi RWE nu intenţionează să fuzioneze pentru a crea un gigant energetic, după ce au şocat piaţa cu schimbul de active, au afirmat vineri şefii celor două companii, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 23 mart. 2018, 08:54
Directorii E.ON şi RWE declară că cele două companii nu vor fuziona pentru a crea un gigant energetic

Săptămâna trecută, E.ON a anunţat că intenţionează să preia Innogy, divizia de energie regenerabilă a rivalei RWE AG, într-o tranzacţie complexă, evaluată la aproximativ 20 de miliarde de euro (25 miliarde de dolari). Tranzacţia, care ar urma să se finalizeze în 2019, va avea ca rezultat concedierea a 5.000 de angajaţi, iar în viitor E.ON se aşteaptă la reduceri de costuri de 600-800 de milioane de euro.

Este cel mai important proces de restructurare de pe piaţa energiei din Germania, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat că statul german va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia).

‘Nu există deloc planuri de fuziune. Nu ar fi o decizie inteligentă deoarece lanţul de producere nu va mai fi acolo’, a afirmat directorul general al RWE, Rolf Martin Schmitz, într-un interviu acordat publicaţiei Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Şeful E.ON, Johannes Teyssen, a fost de acord: ‘Discuţiile despre fuziune amintesc de monopol’.

În urma schimbului de active, RWE a obţinut aproape 17% în E.ON, dar Schmitz a explicat că este o participaţie financiară, pe care firma nu o va păstra la nesfârşit.

‘Întâi trebuie să găsim investiţii mai bune, înainte de a avea sens să vindem acţiunile’, a explicat directorul general al RWE.

Sindicatele vor să obţină angajamente de la grupurile energetice germane E.ON şi RWE pentru evitarea concedierilor forţate, după ce E.ON a anunţat că va prelua Innogy, divizia de energie regenerabilă a rivalei RWE, într-o tranzacţie complexă, evaluată la aproximativ 20 de miliarde de euro (25 miliarde de dolari), a declarat săptămâna trecută Andreas Scheidt, membru al Board-ului sindicatului comercial Verdi.

‘Cerem interzicerea concedierilor forţate. Ştim că angajaţii sunt îngrijoraţi. Vom face tot posibilul pentru ca ei să fie în siguranţă’, a afirmat Andreas Scheidt, care este şi adjunctul preşedintelui Consiliului de supervizare al E.ON.

Conform unui viitor acord, cele mai mari companii de utilităţi din Germania nu vor mai concura una împotriva celeilalte. E.ON nu va mai produce electricitate şi se va concentra pe reţelele operaţionale de energie şi vânzarea electricităţii către consumatorii finali.

În principiu, acordul implică schimburi de active şi de acţiuni, ca parte a restructurării majore a pieţei energiei din Germania, într-o perioadă în care cea mai mare economie europeană renunţă la combustibilii clasici în favoarea energiei regenerabile.

În prima etapă, vânzarea Innogy va avea ca rezultat deţinerea unei participaţii minoritare de către RWE în E.ON.

Astfel, E.ON va achiziţiona întreaga participaţie de 76,8% deţinută de RWE în Innogy, iar RWE va deţine în schimb 16,7% din E.ON. De asemenea, E.ON va face o ofertă acţionarilor minoritari ai Innogy, care evaluează compania la 40 de euro per titlu, sau aproximativ 22 de miliarde de euro în total. Vineri, acţiunile Innogy au închis la 34,53 euro.

RWE va face o plată în numerar de 1,5 miliarde de euro către EON.

Obiectivul E.ON este să se concentreze pe retail, reţele de energie şi soluţii pentru clienţi, în timp ce RWE va prelua generarea energiei regenerabile a ambelor companii.

De asemenea, E.ON va transfera către RWE majoritatea afacerii sale de energie regenerabilă şi interesele minoritare deţinute de subsidiara sa PreussenElektra în centrale nucleare operate de RWE.

Tranzacţia trebuie aprobată de board-urile companiilor şi de organismele de reglementare din Germania şi UE.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat directorul general al societăţii Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă,......
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, ...
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...