Directorul C.E. Oltenia, Laurenţiu Ciurel, acuzat de un prejudiciu de 84 milioane lei în dosarul lui Şova

Directorul Complexului Energetic Oltenia, Dan Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari, este acuzat de procurorii DNA de un prejudiciu de 84 milioane lei în dosarul în care este urmărit penal şi Dan Şova.
Economica.net - mie, 20 aug. 2014, 11:05
Directorul C.E. Oltenia, Laurenţiu Ciurel, acuzat de un prejudiciu de 84 milioane lei în dosarul lui Şova

Potrivit unui comunicat al DNA, Laurenţiu Ciurel a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu.

DNA susţine că, în calitate de director la Direcţia Investiţii din cadrul Complexului Energetic Rovinari (CER), la data de 21 martie 2007, Laurenţiu Ciurel a întreprins demersuri în vederea încheierii, cu SCA Şova şi Asociaţii, a unui contract de asistenţă juridică denumit ‘Consultanţă juridică pentru încheierea contractelor de finanţare şi execuţie a instalaţiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 şi 6 Rovinari’.

Ulterior, în calitate de director general şi ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari, respectiv la data de 3 septembrie 2007, el a semnat un act adiţional la contractul iniţial prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 200.000 lei, iar, la data de 19 decembrie 2007, a semnat un al doilea act adiţional prin care s-a suplimentat valoarea contractului cu suma de 711.240 lei.

De asemenea, la data de 22 decembrie 2008, Laurenţiu Ciurel a semnat un al treilea act adiţional prin care s-a suplimentat valoarea aceluiaşi contract cu suma de 310.000 lei.

‘Actele respective au fost încheiate cu încălcarea dispoziţiilor în legătură cu buna gestiune financiară, contracte în urma cărora, SCA Şova şi Asociaţii a reprezentat Complexul Rovinari în litigii de drept comun, străine serviciului de asistenţă juridică în cadrul proiectului de desulfurare în virtutea căruia au fost încheiate. Ca urmare a acestor activităţi, Complexul Energetic Rovinari (CER) a fost prejudiciat cu suma de aproximativ un milion lei, prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite de către SCA Şova şi Asociaţii’, declară DNA.

Procurorii îl mai acuză pe Laurenţiu Ciurel că, în calitate de director general şi ordonator de credite al CER, a încheiat cu SCA Şova şi Asociaţii, la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistenţă, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari şi ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, cu încălcarea dispoziţiilor privind buna gestiune financiară.

În urma încheierii acestui contract, CER a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA Şova şi Asociaţii.

Totodată, în calitate de director general al CER, la data de 19 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi prin nerespectarea dispoziţiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei şi Comerţului, Laurenţiu Ciurel a încheiat cu ICM o tranzacţie prin care CER se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani, conduită infracţională în urma căreia CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 82.139.822 lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit de către lichidatorul judiciar.

Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Rovinari (CER) prin activităţile descrise se ridică la aproximativ 84 milioane lei.

Dan Şova s-a prezentat la DNA săptămâna trecută, când procurorii l-au anunţat că este urmărit penal pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, s-a început urmărirea penală faţă de Dumitru Cristea, la data faptelor director general şi ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni, în sarcina căruia s-au reţinut cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...