Directorul general al ANPC: Băncile trebuie să îşi modifice atitudinea şi abordarea faţă de clienţi

Directorul general al ANPC Paul Anghel afirmă, în urma controlului făcut la Reiffeisen Bank cu privire la acordarea creditelor în franci elveţieni, că acesta este un moment "delicat" şi foarte important, în care toate băncile ar trebui să decidă să-şi modifice abordarea şi să-şi revizuiască atitudinea în raport cu clienţii, iar BNR şi Asociaţia Română a Băncilor ar trebui să-şi asume atât situaţiile create de practicile comerciale incorecte, cât şi înlăturarea lor, într-un efort comun cu ANPC şi cu asociaţiile de consumatori.
Economica.net - vin, 20 oct. 2017, 11:36
Directorul general al ANPC: Băncile trebuie să îşi modifice atitudinea şi abordarea faţă de clienţi

În ceea ce-i priveşte pe clienţi, Anghel consideră că s-a dovedit importanţa educaţiei financiare şi îi îndeamnă pe aceştia să facă apel la toate instituţiile abilitate ale satului atunci când simt că le sunt încălcate drepturile în calitate de consumatori, reamintindu-le de existenţa Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Sistemul Bancar, ca etapă premergătoare sesizării ANPC.

„Eu cred cu tărie că este un moment delicat. Este o problemă de imagine pentru întreg sistemul bancar”, a declarat pentru News.ro directorul general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC, Paul Anghel, după emiterea ordinului prin care Raiffeisen este obligată se revizuiască contractele de credit în franci eleveţieni în care erau aplicate practici incorecte şi să înceteze aceste practici.

Anghel a precizat că inclusiv BNR şi Asociaţia Română a Băncilor trebuie să se implice în acest proces de revizuire a politicii băncilor, alături de ANPC şi de asociaţiile de consumatori.

El a apreciat că băncile trebuie să-şi modifice atitudinea şi abordarea în raport cu clienţii, dar, acolo unde există probleme, şi modul de calcul în contractele în derulare.

În ceea ce priveşte concluziile controlului făcut la Raiffeisen Bank, directorul general în ANPC a afirmat că banca nu a pierdut nimic, singurul care a avut de suferit în urma modificării dobânzilor şi a varisţiilor de curs valutar fiind clientul.

„Nu au vrut să aibă o relaţie corectă de tip win – win sau lose – lose cu clientul, ci au urmărit doar profitul propriu”, afirmă Paul Anghel.

În ceea ce-i priveşte pe clienţi, Paul Anghel consideră că este necesară educaţia financiară, pentru ca aceştia să nu mai poată fi induşi în eroare de practicile comerciale incorecte.

Un alt mesaj al său către clienţii băncilor este acela că, în temeiul Ordonanţei 38/2015, a fost înfiinţat Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din Sistemul Bancar, instituţie specializată căreia i se pot adresa înainte de a sesiza ANPC.

Referindu-se la rezultatele controlului făcut la Raiffeisen Bank, Paul Anghel a menţionat că în perioada februarie – decembrie 2008, banca a acordat 914 credite cu dobândă promoţională de 4,6% setând apoi în sistem modificări ale ratei dobânzii.

Ca bază legală a ordinului emis vineri de ANPC, directorul general a indicat directiva UE privind practicile comerciale neloiale, dar şi mai multe articole ale Codului Consumului conform cărora operatorii economici sunt obligaţi să pună pe piaţă numai produse sau servicii sigure, iar statul are ca scop protejarea consumatorilor la achiziţionarea de bunuri şi servicii, dar şi articolul care obligă operatorul economic să anunţe eventuale probleme care apar ulterior punerii pe piaţă a produsului comercializat.

Ordinul ANPC cu privire la creditele în franci elveţieni, în urma controlului la Raiffeisen Bank a fost semnat vineri şi solicită băncii aducerea contractelor de credit la momentul anterior deciziei de a nu informa clienţii cu privire la costurile creditului şi să propună un nou grafic de rambursare.

Graficul de rambursare va trebui să se raporteze la condiţiile contractuale de la momentul semnării contractului.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților. ...
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...