DNA blochează achiziţia de trenuri CAF făcută de Metrorex

Licitaţie blocată la Metrorex pentru noile garnituri de metrou. DNA a deschis un dosar penal în cazul procedurii de achiziţie. Procurorii vor să verifice dacă procedura s-a desfăşurat corect, anuntă România TV.
Economica.net - lun, 27 apr. 2015, 15:29
DNA blochează achiziţia de trenuri CAF făcută de Metrorex

CNSC a suspendat soluţionarea contestaţiilor depuse de Alstom Transport şi Astra Vagoane Călători la licitaţia Metrorex pentru trenuri noi de metrou la magistrala Drumul Taberei – Pantelimon, atribuită companiei spaniole CAF, până la o hotărâre definitivă într-un dosar penal instrumentat de DNA.

Totodată, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins, vineri, cererea de suspendare a procedurii de atribuire, formulată de către Metrorex.

În aceste condiţii, este foarte greu ca Metrorex să aibă primele 13 trenuri în funcţiune peste doi ani pe Metroul de Drumul Taberei, termen pe care ni-l cere UE, care finanţează proiectul. România riscă să piardă banii alocaţi acestui proiect, circa 1 miliard de euro.

Comisia de evaluare a Metrorex a desemnat firma spaniolă CAF drept câştigătoarea licitaţiei pentru achiziţia a 51 de trenuri noi de metrou, cu o ofertă de 308 milioane de euro. În finala cu CAF a intrat şi compania franceză Alstom, cu o ofertă de 322 de milioane de euro, declarată necâştigătoare. Oferte au mai depus şi chinezii de la CSR, polonezii de la PESA şi compania românească Astra Vagoane Călători Arad, însă toate acestea au fost descalificate pentru că nu au îndeplinit cerinţele din caietul de sarcini.

Citeste si: Spaniolii de la CAF au câştigat licitaţia pentru achiziţia a încă 51 de trenuri de metrou. Metrorex plăteşte 308 mil. euro

Alstom şi Astra Vagoane Cători Arad au contestat rezultatul licitaţiei la CNSC. Consiliul nu a putut, însă, să judece pe fond contestaţia, pentru că Metrorex a solicitat suspendarea ei pe motiv de anchetă DNA.

Cele 51 de trenuri de metrou sunt pentru Magistrala 5 Drumul Taberei-Pantelimon, iar primele 13 trenuri ar trebui să intre în funcţiune în martie 2017, data la care tronsonul Drumul Taberei-Eroilor trebuie să fie gata, pentru că acesta este termenul asumat în faţa UE. Metroul de Drumul Taberei este finanţat, în proporţie de 85%, din fonduri nerambursabile europene. Dacă termenul asumat în faţa UE nu este respectat, România riscă să piardă banii primiţi de la UE pentru acest proiect, aproape 1 miliard de euro.

Odată cu suspendarea temporară a licitaţiei, termenele sunt foarte strânse. „Trebuie mininimum 18 luni pentru primul tren, din stadiul de proiect până e pe şine. Acesta este termenul la toate companiile producătoare de material rulant din lume”, spune Stanciu. Reprezentanţii CAF au transmis, în schimb, pentru ECONOMICA.NET, că le trebuie 17 luni pentru primul tren.

Şi în varianta cu 18 luni, şi în cea cu 17, presupunând că licitaţia s-ar rezolva chiar azi, lucru imposibil pentru că CNSC nici nu a început judecata contestaţiilor şi mai există şi Apel după decizia Consiliului, ar exista doar câteva luni de marjă pentru livrarea doar a primului tren, iar pentru toate 13, cel puţin doi ani.

În aceste condiţii, este greu de crezut că termenul asumat în faţa UE va fi respectat. Rămâne de văzut doar dacă oficialii europeni vor accepta eventuala clauza de forţă majoră pe care Metrorex şi Ministerul Transporturilor o vor clama, intervenţia organelor de anchetă ale staului în licitaţie.

Metrorex a primit, în octombrie 2014, cinci oferte pentru livrarea a 51 de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei-Eroilor – Pantelimon. Cea mai ridicată ofertă este a PESA Polonia, 341 de milioane de euro, iar cea mai mică a Astra Vagoane Călători – 260 de milioane de euro. Chinezii au venit cu o ofertă de 272 de milioane de euro, CAF a ofertat 310 milioane de euro, iar Alstom a prezentat o ofertă de 322 de milioane de euro. Preţul a contat în proporţie de 60%, restul fiind condiţiile tehnice.

În acest moment, Metrorex deţine 44 de trenuri Bombardier, 24 garnituri CAF – dar care nu sunt toate sosite – şi un număr de 25 de trenuri IVA, produse de Astra Arad, dar care nu sunt toate funcţionale. Compania de stat transportă zilnic în jur de 650.000 de călători.

Citeste si: Trenuri de 400 de mil. de euro pentru Metrou. Spaniolii rup tăcerea şi dezvăluie informaţii din oferta lor câştigătoare

Te-ar mai putea interesa și
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări din Alianţa Nord-Atlantică devin părţi la conflict, consideră......
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...