Dobre: Agenţiile de turism nu vor mai putea vinde pachete turistice mai devreme de 12 luni de la data plecării

Agenţiile de turism nu vor mai putea vinde pachete turistice mai devreme de 12 luni de la data plecării, iar acest lucru va fi impus printr-un amendament la OUG 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, a declarat, miercuri, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.
Economica.net - mie, 18 oct. 2017, 17:32
Dobre: Agenţiile de turism nu vor mai putea vinde pachete turistice mai devreme de 12 luni de la data plecării

‘O să introducem un amendament, pentru că OUG 107/1999 modificată deja este în acest moment la Camera Deputaţilor, astfel încât nicio agenţie de turism nu va mai putea vinde pachete de servicii turistice mai devreme de un de zile. S-au vândut pachete de către Omnia Turism în martie 2017 până în noiembrie 2018. Nici nu exista nici planul de zbor al companiilor aeriene. Deci, early booking-ul şi vânzarea de servicii mai devreme de 12 luni vor fi interzise. O să impunem printr-un amendament şi va exista şi o sancţiune, inclusiv ridicarea licenţei de turism, dacă vinde cineva aşa ceva’, a precizat Mircea Titus Dobre într-o conferinţă de presă referitoare la situaţia Omnia Turism, în urma decesului patronului, George Negru.

Potrivit sursei citate, agenţiile de turism vor trebui să declare o dată la trei luni mai multe lucruri legate de activitatea desfăşurată, printre care numărul total al turiştilor contractaţi, valoarea totală pachetelor de servicii turistice vândute către turişti sau a celor reziliate.

‘Avem pe site la consultare publică o declaraţie privind activitatea desfăşurată de agenţiilor de turism în care acestea trebuie să declare o dată la trei luni mai multe lucruri, cum ar fi: numărul total al turiştilor contractaţi, numărul turiştilor plecaţi în afara ţării, valoarea totală şi numărul pachetelor de servicii turistice vândute către străini, către români, dar şi valoarea pachetelor reziliate sau anulate, etc. Toate aceste date vor fi asumate de către administratorii companiilor de turism’, a adăugat ministrul Turismului.

Întrebat dacă în prezent Ministerul Turismului desfăşoară controale şi la alte agenţii de turism în afara celui de la Omnia Turism, Dobre a precizat că nu sunt astfel de controale în desfăşurare, însă a menţionat că au fost retrase 88 de licenţe numai în acest an.

‘Până la data de 17.10.2017 am retras 88 de licenţe în urma controalelor. Deocamdată nu avem alte controale la agenţiile de turism. Toate retragerile de licenţe vor fi postate pe site, pentru că avem agenţii cărora li s-a ridicat licenţa, dar nu putem acum să generalizăm că ceea ce s-a întâmplat cu Omnia este valabil cu toţi operatorii care deţin agenţii de turism. Nu înseamnă să nu mai avem încredere în agenţiile de turism. Nu sunt de acord cu acest lucru, dar trebuie să fim şi noi mai atenţi’, a spus şeful de la Turism.

Potrivit datelor furnizate de oficialul MT, la ora actuală funcţionează cu licenţă circa 2.061 de agenţii de turism la nivelul întregii ţări, iar pe partea fiscală doar ANAF le poate verifica.

‘Partea fiscală o verifică doar ANAF, pentru că noi nu avem specialişti pe partea de fiscalitate. Doar ANAF poate verifica unde se duc banii încasaţi din pachetele turistice. Sunt 2.000 şi ceva de agenţii în România, iar ANAF nu poate acum să se ducă la toate acestea. Noi avem doar 16 oameni pe partea de control, dar vom suplimenta după ce vom face partea de descentralizare şi vom mai avea încă 16 posturi, deci 32 de oameni pe control’, a menţionat Dobre.

Nu în ultimul rând, şeful de la turism a afirmat că îşi doreşte ca fiecare pachet turistic vândut în România să fie garantat la vânzare, iar în acest sens ministerul a venit cu nişte soluţii, mai ales că este vorba de o piaţă de pachete de servicii turistice vândute în România de peste 800 de milioane de euro.

‘Noi vorbim de o piaţă de pachete de servicii turistice vândute în România de peste 800 de milioane de euro, fără transport aerian. Eu nu cred că nu există în România companii de asigurări care nu vor să intre pe o astfel de piaţă. Eu vorbesc ca orice parchet de servicii turistice să fie garantat la vânzare şi nu vorbim despre un fond de garantare. Pe mine mă interesează să fie garantat pachetul de servicii turistice la vânzare. Deocamdată nu avem acest ordin ca să facem această parte. Pe OUG 107 modificat am introdus mai multe instrumente financiare pentru garantare pachete de servicii turistice. Dacă un cetăţean se duce la o agenţie de turism, în afară de voucherul de cazare trebuie să i se dea şi o asigurare a pachetului, dar care să includă şi repatrierea, dacă mai sunt cazuri ca în situaţia Omnia când cazarea nu era achitată’, a subliniat Dobre.

Ministrul a explicat că în urma discuţiilor cu reprezentanţii ARB şi FGCIMM, aceştia au confirmat că băncile pot oferi companiilor o scrisoare de garanţie, iar statul poate da o garanţie de până la 80%, astfel încât companiile să poată obţine o bonitate financiară mult mai bună în faţa asiguratorilor.

‘Vrem să fie mai mult decât o garantare pentru o companie în faţa asiguratorului. Deci, este vorba de o scrisoare de garanţie bancară, dar şi compania trebuie să pună ceva, şi mai vine şi statul cu o garanţie de până la 80%. Acestea sunt ideile la Ministerul Turismului. Noi lucrăm la acest proiect. Nimeni nu a venit cu aceste soluţii, noi le-am pus pe masă’, a explicat şeful MT.

Ministrul de resort a precizat în conferinţa de presă că paguba produsă de Omnia Turism este cea mai mare de după revoluţie, în condiţiile în care agenţia a vândut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 unui număr de 8.500 de clienţi, iar pentru perioada 17 octombrie – 31 decembrie 2017 au mai fost încasaţi 433.000 de euro de la 202 turişti.

Patronul Omnia Turism, George Negru, a încetat din viaţă în cursul zilei de luni.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra......
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful ...
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a retras
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a ...
Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în ...
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
Vechi partener al Concursului de Eleganță de la Villa d'Este, grupul BMW a anunțat că, deși vorbim despre o competiție ...