Doi senatori americani vor 100.000 de soldaţi străini care să lupte contra ISIS în Siria

Doi senatori americani au pledat duminică pentru trimiterea a 100.000 de soldaţi străini, în majoritate din ţări sunnite, dar şi americani, pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria, transmite AFP.
Economica.net - lun, 30 nov. 2015, 04:45
Doi senatori americani vor 100.000 de soldaţi străini care să lupte contra ISIS în Siria

‘Ar trebui 100.000 de soldaţi în total’ pentru a combate SI, a declarat jurnaliştilor John McCain, preşedintele Comitetului pentru forţele armate din Senatul american, cu prilejul unei vizite la Bagdad.

‘Nu ar fi dificil pentru Egipt, ar fi dificil pentru saudiţi şi pentru ţările mai mici’, chiar şi Turcia ar putea trimite forţe, a adăugat el.

Arabia Saudită este angajată în prezent într-un război în Yemen, în timp ce Egiptul se confruntă cu o insurecţie jihadistă, iar Turcia este mai preocupată de rebelii kurzi decât de SI, scrie Agerpres.

Această forţă ar include, de asemenea, 10.000 de soldaţi americani pentru ‘a oferi competenţele pe care arabii nu le au’, a afirmat senatorul american Lindsey Graham.

Cei doi congresmeni republicani au lansat totodată un apel la majorarea numărului militarilor americani din Irak la circa 10.000.

‘Este diferit faţă de ultimele două războaie’, a menţionat Lindsey Graham, referindu-se la conflictul de 14 ani din Afganistan şi de aproape nouă ani din Irak, în cursul căruia a fost înfiinţat SI.

‘De această dată ar fi o mare armată regională cu o redusă componentă occidentală. În ultimele două mari războaie au cunoscut o puternică participare occidentală cu o forţă regională redusă’, a subliniat el.

Pe de altă parte, cei doi senatori au criticat actuala strategie americană care constă în efectuarea de raiduri aeriene contra poziţiilor SI din Irak şi Siria cu scopul de a sprijini forţele locale la sol care, de asemenea, au primit arme şi instruire.

Statul Islamic controlează de peste un an vaste regiuni din teritoriul Irakului şi al Siriei, reaminteşte AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...