Dosar CNAS – Ciobanu susţinea că informatorii unui serviciu pot beneficia de recompense sau de protecţie în afaceri

Nicolae Sergiu Ciobanu, arestat pentru trafic de influenţă în dosarul decontărilor ilegale de la CASMB, susţinea, într-o conversaţie avută cu un colaborator al DNA, că cei care devin informatori ai unui serviciu de informaţii pot beneficia de recompense sau de protecţie în afaceri, potrivit documentelor procurorilor anticorupţie.
Economica.net - Dum, 03 sept. 2017, 16:23
Dosar CNAS - Ciobanu susţinea că informatorii unui serviciu pot beneficia de recompense sau de protecţie în afaceri

Totodată, Ciobanu, fost consilier al lui George Maior, i-ar fi povestit colaboratorului cum a făcut o persoană informator ca să-i dea acesteia un venit în plus.

‘O explicaţie a influenţei afirmate de inculpat (Nicolae Sergiu Ciobanu – n.r.) a fost aceea că, în timpul exercitării atribuţiilor sale de ofiţer SRI, ar fi desfăşurat activitate informativ-operativă în domeniul sănătăţii, susţinând că cei care devin informatori ai unui serviciu de informaţii pot beneficia de recompense sau de protecţie în afaceri: ‘Deci, pe Sănătate…’, ‘Asta chiar că rămâne între noi, că, dacă nu, va trebui să te pup şi să te ucid… [râde]’, ‘Deci, fii atentă! Sunt anumiţi oameni care lucrează cu noi, cum e Mioara, îţi dau un exemplu’, ‘Eu, lu’ Mioara, ca să-i mai dau un venit în plus..’, ‘… Am făcut-o informatoarea noastră’, ‘Tot ce se întâmplă în Casă, că aşa, să aflăm şi noi din timp, înţelegi?’, ‘Pentru un anumit venit în plus pe lună’, ‘N-am… Probabil că şi acest Făgădău sau cum îl cheamă, aşa…’, ‘Probabil că şi el îi pârăşte pe toţi, îi dă pe toţi în gât şi ăştia îi mai zice: ‘Bă, lăsaţi-l în pace!”, ‘iar cine e, încă odată îţi spun. El e, tot cu Casa Bucureşti lucrează?’, ‘Deci, ăla care i-a… noi avem acolo 2 inşi sau 3 inşi, ‘La Casa Bucureşti, da’, ‘Băi, nene, e unu’ care-i pus la Control, la nu ştiu ce-i pus Daniel, nu ştiu cum…’, ‘Ion Alina-Andreea: ‘Dragoş?’, Ciobanu Nicolae-Sergiu: ‘Cred că Dragoş, da’, Ion Alina-Andreea: ‘Dragoş Profir?’, Ciobanu Nicolae-Sergiu: ‘Asta e fost treaba lu’ Iana, n-a fost treaba mea’, Ion Alina-Andreea: ‘Da, Iana l-a adus pe Dragoş Profir’, Ciobanu Nicolae-Sergiu: ‘Ia vezi!”, se arată în documentele procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Pe 1 septembrie, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului preşedinte al CNAS Marian Burcea, a lui Ovidiu Munteanu, managerul Direcţiei Relaţii Contractuale şi, respectiv, din 13 iulie, preşedintele CASMB, a lui Ion Răzvan Geambaşu, director executiv al CASMB şi manager al Direcţiei Medic şef a aceleiaşi instituţii, a lui Lucian Vasile Bara, preşedintele CASMB până la 13 iulie, a lui Ion Ovidiu Mihăescu, managerul Direcţiei Control, şi a lui Alin Sergiu Costache, şef al Direcţiei Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS.

De asemenea, au mai fost arestaţi preventiv Gabriela Rodica Mocanu, Mina Elena Petrescu, Jeana Sardare, Nicolae Sergiu Ciobanu, Răzvan Mihai Mischie, Maria Costică şi Cristina Manta.

În schimb, judecătorii au stabilit ca Irina Adelina Geambaşu să fie cercetată în arest la domiciliu.

Decizia nu este definitivă.

Potrivit ordonanţei procurorilor, în cauză există date şi probe că, prin activităţile infracţionale desfăşurate de inculpaţi, activităţi pentru care s-a dispus reţinerea, bugetul CASMB a fost păgubit cu 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane de euro).

Concret, arată anchetatorii, în perioada ianuarie 2016 – august 2017, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, prin care sume de bani în valoare totală de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti ar fi fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcţionari din cadrul CASMB, sub protecţia unor persoane din conducerea instituţiei, dar şi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

‘În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate’, preciza DNA.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde......
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...