Dosarele pentru proiectele de energie regenerabilă pot fi depuse la AFM. 8,38 milioane de euro, disponibili

Dosarele de finanţare pentru Programul 'RO06 Energie regenerabilă' - RONDINE' pot fi depuse la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu în perioada 20 martie - 20 mai, bugetul alocat sesiunii fiind de aproape 8,4 milioane de euro, informează, joi, AFM.
Economica.net - joi, 20 mart. 2014, 15:53
Dosarele pentru proiectele de energie regenerabilă pot fi depuse la AFM. 8,38 milioane de euro, disponibili

‘Bugetul alocat sesiunii de finanţare este de 37,5 milioane de lei (echivalentul a 8,387 milioane de euro). În cazul în care Statele Donatoare vor aloca resurse suplimentare, suma maximă disponibilă poate creşte’, se precizează într-un comunicat al AFM.

Programul de finanţare are două componente: o componentă hidroelectrică şi una geotermală. Prin componenta hidroelectrică se urmăreşte realizarea de investiţii iniţiale şi retehnologizarea hidrocentralelor, cu scopul extinderii capacităţii de producţie de electricitate din surse regenerabile, iar componenta geotermală vizează realizarea de investiţii iniţiale şi retehnologizarea centralelor de producere a energiei termice ce utilizează energia geotermală, cu scopul extinderii capacităţii de producţie de energie termică din surse regenerabile.

Pentru componenta hidroelectrică, solicitanţii eligibili sunt operatorii economici privaţi sau de stat, iar pentru componenta geotermală solicitanţii eligibili sunt operatorii economici privaţi sau de stat şi unităţile administrativ-teritoriale.

Conform AFM, vor fi declarate eligibile numai acele proiecte destinate unor locaţii unde reţeaua de distribuţie a agentului termic există, inclusiv racordurile la utilizatori, necesitând doar conectarea la sursa geotermală.

Operatorii economici pot primi finanţare în cuantum de maximum 50% din valoarea totală eligibilă a proiectului, pentru regiunea Bucureşti-Ilfov acordându-se maximum 40% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Pentru unităţile administrativ-teritoriale de pe întreg teritoriul României se acordă până la 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului, se mai precizează în comunicat.

Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu, programul are ca obiectiv utilizarea sustenabilă a resurselor naturale şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin valorificarea surselor regenerabile de energie, şi anume a potenţialului hidro şi geotermal.

În ultimii ani, Administraţia a finanţat din Fondul pentru Mediu programe prin care s-a impulsionat implementarea şi utilizarea resurselor regenerabile, în vederea realizării de panouri solare, centrale eoliene, solare, pe biogaz sau pe biomasă, hidro şi geotermale.

Începând din anul 2012, prin semnarea Memorandumului de Înţelegere cu guvernele din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009 – 2014, s-a stabilit cadrul general de alocare a fondurilor cu privire la asistenţa nerambursabilă acordată de acestea în perioada următoare.

Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/ a fost desemnată Operator al Programului ‘RO 06 Energie Regenerabilă’ – Rondine în data de 18 octombrie 2012, în domeniul promovării energiei regenerabile, în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009 – 2014.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...