Dragnea: Ar fi bine ca preşedintele să aibă temeri într-un termen rezonabil, pentru că în acest an vrem să avem buget

Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să aibă temeri în privinţa bugetului pe 2017 într-un termen rezonabil, astfel încât România să aibă în acest an buget, a declarat marţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al social-democraţilor.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 16:11
Dragnea: Ar fi bine ca preşedintele să aibă temeri într-un termen rezonabil, pentru că în acest an vrem să avem buget

El a arătat că a discutat cu premierul Sorin Grindeanu pe marginea întâlnirii de marţi de la Palatul Cotroceni şi a luat act ulterior şi de declaraţiile şefului statului pe marginea bugetului de stat pe 2017.

„E dreptul preşedintelui să analizeze, însă tot se găsesc motive să se întârzie publicarea bugetului. Această ţară are nevoie de buget. Au mai avut o discuţie în CSAT despre bugetul unor instituţii, s-a convenit că nu sunt probleme de funcţionare a acelor instituţii. Bugetul a fost analizat în comisii, a fost adoptat de către Parlament. Eu cred în sustenabilitatea acestui buget. Am văzut şi preocupările preşedintelui pentru că, nu-i aşa, e bine să te arăţi preocupat, în legătură cu creditele de angajament. Acele credite de angajament apasă într-adevăr bugetul următorilor ani, dar în sensul stimulării investiţiilor. E vorba de credite de angajament pentru investiţii care au şi efect de multiplicare şi generează şi venituri suplimentare la buget şi, bineînţeles şi locuri de muncă. Deci bugetul este echilibrat, este sustenabil, s-a ţinut cont de ceea ce am stabilit în campania electorală şi am spus că 2% e pentru bugetul apărării, de a nu se depăşi 3% deficitul bugetar şi este echilibrat. Până la urmă, dacă are temeri preşedintele, ar fi bine să le aibă într-un termen rezonabil pentru că noi am vrea ca în acest an România să aibă un buget pentru că depinde de acest lucru funcţionarea multor instituţii şi, până la urmă, dezvoltarea economică a acestei ţări. Sigur că dacă se tot găsesc motive să se întârzie intrarea în vigoare a bugetului, atunci într-adevăr poate apar probleme”, a afirmat Dragnea la Palatul Parlamentului.

Întrebat în legătură cu prognoza Comisiei Europene, potrivit căreia România va avea o creştere economică de doar 4,4 % şi un deficit de 3,6% pe acest an, Dragnea a amintit că temeri din partea Comisiei au existat şi în anii anteriori.

„Eu nu critic nicio instituţie internaţională, dar îmi aduc aminte că şi în 2013 şi în 2014 şi în 2015 existau temeri din partea unor instituţii internaţionale. Realitatea şi modul de guvernare al guvernului condus de Victor Ponta au arătat că România a avut o creştere economică mare, pe baza unei relaxări fiscale serioase şi pe baza unor venituri estimate în mod realist. (…) Nu o spun cu răutate, dar o spun cu toată fermitatea – dacă se tot întârzie intrarea în vigoare a bugetului s-ar putea să avem probleme. Eu sper ca nu ăsta să fie pretextul. S-a întârziat formarea guvernului, s-a întârziat elaborarea proiectului de buget cu câteva zile pentru convocarea CSAT-ului, acum se analizează la Cotroceni, încă se mai analizează, totuşi e bine să-l avem”, a adăugat liderul PSD.

El a menţionat că premierul nu i-a spus de vreo intenţie a preşedintelui Iohannis de a retrimite bugetul în Parlament: „Nu, eu cred că ceea ce a spus public preşedintele e ceea ce au şi vorbit la acea întâlnire”, a spus Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că bugetul de stat pe anul 2017 este unul problematic şi riscant, punctând faptul că există riscul real să se depăşească deficitul de 3%.

„Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. (…) Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate, pe de altă parte se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la aşa-numitele credite de angajament – sunt credite de angajament prevăzute în sumă de 54 de miliarde – care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite şi în spaţiul public. (…) În ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat”, a spus şeful statului, după întâlnirea avută la Cotroceni cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

Preşedintele Iohannis a arătat că în zilele următoare va lua o decizie cu privire la bugetul de stat pe anul 2017.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc în perioada 17-19 aprilie......
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...