Dragnea: Depunerea formularului 600 se amână până la 1 martie. Legislaţia fiscală ar putea fi modificată din nou

După mai multe informaţii venite “pe surse”, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat oficial că termenul de depunere a formularului 600 va fi amânat până la 1 martie. Este posibil şi ca depunerea declaraţiei să nu mai fie obligatorie pentru unele categorii de contribuabili, iar Dragnea a evocat din nou posibilitatea impozitului pe gospodărie.
Economica.net - lun, 22 ian. 2018, 13:36
Dragnea: Depunerea formularului 600 se amână până la 1 martie. Legislaţia fiscală ar putea fi modificată din nou

Şeful PSD a declarat că, în următoare şedinţă de Guven, Executivul va adopta o ordonanţă prin care termenul de depunere a declaraţiei 600 să se amâne pâmnă la 1 martie.

„Am avut o întâlnire cu doamna Dăncilă, liderii ALDE şi ministrul Ionuţ Mişa. Am discutat despre declaraţia 600. Am solicitat ca în următoarea şedinţă de Guvern să adopte ordonanţă pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie pentru a le da posibilitatea ca în perioada imediat următoare să meargă până la eliminarea declaraţiei 600 cu condiţia să găsească soluţia pentru ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuţii să rămână asiguraţi în sistemul de asigurări”, a declarat Liviu Dragnea, înaintea şedinţei PSD.

Liviu Dragnea a mai spus că situaţia va fi explicată, vor fi discuţii şi cu cei care trebuie să plătească aceste contribuţii, astfel încât să găsească o soluţie civilizată. Iar pentru cei care au depus deja declaraţia, „tot în acea ordonanţă, să prevadă nişte măsuri tranzitorii”.

Întrebat dacă în programul de guvernare va fi introdus impozitul pe gospodărie, Dragnea a răspuns: ”N-am ajuns acolo. De principiu, nu îl exclud, dar să avem forma finală”.

Declaraţia lui Dragnea survine după ce, potrivit unor surse citate de ECONOMICA.NET, în jurul prânzului se decisese ca termenul pentru depunerea contribuţiei, care era 31 ianuarie, a fost amânat pentru 31 martie. Mai mult, declaraţia ar putea fi modificată, iar plafonul de 1.900 de lei lună (22.800 de lei pe an) ar putea fi ridicat, astfel că mai puţine persoane ar putea fi obligate să depună fomularul 600 la ANAF, potrivit surselor noastre.

Declarația 600 trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente, chirii, drepturi de autor, din agricultură, echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an, indiferent dacă au obţinut şi venituri de natură salarială. 

Ei vor plăti CAS de 25% şi CASS de 10%, dar baza de calcul aleasă poate fi salariul minim brut pe economie, nu tot venitul realizat. Contribuţiile totale ar fi urmat să fie astfel de circa 8.000 de lei pe an, plătibile în patru tranşe trimestriale, la finalul ultimei luni a fiecărui trimestru.

Cine obţine venituri mai mici nu este obligat să depună declaraţia şi nici să plătească aceste contribuţii.

În cursul acestei dimineţi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea a avut o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, pe tema declaraţiei 600.

Site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – www.anaf.ro – s-a blocat, luni, în condiţiile în care 210.000 de contribuabili trebuie să descarce şi să completeze, până la 31 ianuarie, Formularul 600 privind veniturile din activităţi independente, pentru determinarea contribuţiilor sociale. Ulterior, pagina a redevenit funcţională.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...