Drive-test Skoda Rapid. Nu e rapidă, dar e economică

Principala calitate a ultimului model Skoda este consumul redus de carburanţi. Cu un rezervor puteţi parcurge lejer 1.000 de kilometri în modul de condus economic pe care chiar calculatorul maşinii îl sugerează
Florin Cojocaru - joi, 29 nov. 2012, 22:09
Drive-test Skoda Rapid. Nu e rapidă, dar e economică

Skoda Rapid, cel mai nou model al grupului ceh, nu e o maşină de la care să aştepţi mari performanţe în materie de viteză. Nu pentru asta a fost construită. Lansată sub sloganul „Fii super-eroul familiei tale”, Rapid exact la asta excelează. La salvarea bugetului familial. Totul la ea sugerează austeritate şi economie. De departe, pricipala calitate a noului model este consumul de carburant care se situează la niveluri foarte mici pentru un compact-sedan. Modelul testat de noi 1,6 TDI a reuşit să facă performanţa să scoată un consum mixt de circa 5,5% cu toate că a rulat în traficul infernal din Bucureştiul orei 18.00 dar şi la 180 de km/h pe drumul naţional dintre Olteniţa şi Călăraşi. În afara oraşului, consumul s-a situat constant în jurul a 4 – 4,2%, iar în oraş nu a trecut mai mult de 6,7 -7%.   

Ca să vă faceţi o idee, maşina a fost condusă în Bucureşti, apoi pe traseul Olteniţa-Călăraşi-Bucureşti  şi apoi până la Mizil, la 40 de kilometri distanţă de Buzău. În total 570 de kilometri care au fost parcurşi cu ceva mai mult de jumătate din rezervor.  

Electronica lui Rapid conduce şoferul către economie. Modelul dispune de sistemul „Stop and go” care opreşte motorul la stop şi-l porneşte din nou când bagi în viteză. De asemenea, pe consola centrală apare permanent un semnal vizual ce-ţi indică în ce viteză să bagi pentru un consum optim de carburanţi.

Un alt punct forte al ultimului model Skoda este spaţiul. Pasagerii au suficient spaţiu pentru picioare atât în faţă cât şi în spate. Ba chiar, Rapid este mai spaţioasă decât Octavia 2 în ciuda faptului că are o lungime mai mică. Portabagajul este impresionant pentru o maşină din clasa sa: 550 de litri iar dacă se rabatează şi scaunele din spate se ajunge la un volum de 1.330 de litri. Poziţia de drum este foarte bună, cu scaune rigide în care corpul se mulează perfect iar spatele stă drept, ideal pentru călătorii lungi. Frânele sunt bune însă recomandăm să se frâneze din timp dacă ajungeţi să depăşiti 140 de km/h.

Modelul testat ajunge până la viteze maxime de 210 km/h iar maşina „trage” cel mai bine între 3.500 şi 4.000 turaţii pe minut.

La capitolul puncte slabe se poate nota vizibilitatea destul de slabă în spate. Din cauza haionului, datul în marşarier este destul de dificil fiind nevoie să te bazezi în mod special pe indicaţiile senzorilor de parcare. De asemenea, vizibilitatea laterală nu este dintre cele mai bune.

Skoda Rapid vine în variantele de motorizare 1, 2 benzină, 75 de cai-putere şi1,6 motorină, 105 cai-putere. Varianta 1,4 motorină, 90 de cai-putere va fi lansată la jumătatea anului viitor.

Preţurile încep de la 13.000 de euro şi, funcţie de opţionale, poate urca până la 19.000 de euro.

Modelu Rapid ţinteşte pragul inferior al categoriei Sedan în timp ce Octavia 3, care va fi lansată la anul, va urca către pragul superior.

Potrivit oficialilor Skoda România, ţinta de vânzări pentru Rapid în 2013 este de 250 de unităţi. Până acum s-au luat pre-comenzi pentru 70 de unităţi.

 

Toate detaliile despre noul model, preţuri şi configurator maşină pe site-ul oficial Skoda Romania

Te-ar mai putea interesa și
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata va primi o creştere salarială, începând cu 1 ianuarie 2025,......
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...