Drumul Taberei se redeschide în două luni

Constructorii Metroului de Drumul Taberei lucrează la refacerea covorului asfaltic de suprafaţă şi vor termina treaba în două luni, potrivit Metrorex. Practic, de anul viitor, Drumul Taberei, între Răzoare şi Moghioroş, se redeschide pe trei benzi circulaţiei autovehiculelor.
Economica.net - mie, 22 oct. 2014, 21:05
Drumul Taberei se redeschide în două luni

Metrou de Drumul Taberei Constructorii Magistralei 5 de Metrou Drumul Taberei-Eroilor lucrează la refacerea covorului asfaltic de la suprafaţă, urmând ca strada Drumul Taberei, între Răzoare şi Moghioroş, să fie redată ciculaţiei pe toată suprafaţa, trei benzi pe sens. Informaţia a fost confirmată pentru ECONOMICA.NET de directorul Metrorex Aurel Radu.

„După problemele pe care le-am avut cu Astaldi în acest an, lucrurile au revenit la normal. Lucrările sunt în grafic, în două luni, până la sfârşitul anului, se reface şoseaua, o redăm circulaţiei normale”, spune Radu.

ECONOMICA.NET a relatat recent că proiectul Metroului de Drumul Taberei a fost salvat în ultima clipă. Constructorii refuzau să mai lucreze, motivând prin neplata de către Regie a unor lucrări deja făcute şi recepţionate. Metrorex ameninţa cu rezilierea contractului. În acest caz, Magistrala 5 de Metrou ar fi rămas o ruină, pentru că structura de rezistenţă nu ar fi putut fi terminată până la termenul limită septembrie 2015, caz în care compania ar fi pierdut finanţarea UE. Mai mult, ar fi trebuit să returneze şi banii primiţi până acum, peste 300 de milioane de euro.

Mai multe detalii aici

Magistrala 5 de metrou trebuie realizată în 2 etape, fiecare cu termenul său. Pentru toate lucrările de structură, staţii şi calea de rulare, termenul de execuţie este septembrie 2015. Pentru restul de lucrări, finisaje, cabluri, ventilaţie, inslusiv achiziţionarea tutror trenurilor, termenul este septembrie 2017.

Lucrările la acest proiect au început în anul 2011. Acestea au fost sistate în prima parte a anului 2013 din cauza lipsei banilor. Ulterior, Guvernul a alocat sumele necesare şi proiectul a reuşit să fie introdus pe POS-T, benefiicind astfel de fonduri europene nerambursabile. Ulterior, alte întârzieri au apărut din cauza unor neînţelegeri financiare cu liderul de proiect, compania italiană Astaldi.

Proiectul Metroului de Drumul Taberei este realizat de un consorţiu format din Astaldi, FCC Construccion, AB Construction şi Delta ACM Antrepriză. Metroul de Drumul Taberei va avea zece staţii la Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară şi Eroilor. Magistrala 5 va acoperi, în principal, un bazin cu o populaţie de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei.

Costurile estimate pentru acest proiect sunt de 1,2 miliarde de euro. 85% din costuri sunt acoperite din fonduri UE nerambursabile.

Te-ar mai putea interesa și
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image și MidEuropa, fondul de investiții ce......
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...