Dumitru: Românii nu vor plăti taxele nici dacă scad la jumătate, dacă nu primesc servicii sociale de calitate

Gradul de conformare voluntară la plata taxelor nu va creşte în România nici dacă acestea scad la jumătate, dacă nu se vede o îmbunătăţire în serviciile publice primite în schimbul acestor taxe, în condiţiile în care infrastructura, educaţia şi sănătatea sunt deficitare în România, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Economica.net - joi, 29 oct. 2015, 11:28
Dumitru: Românii nu vor plăti taxele nici dacă scad la jumătate, dacă nu primesc servicii sociale de calitate

‘Lucrurile acestea contează foarte mult în procesul de îmbunătăţire a conformării voluntare. Dacă oamenii văd că nu primesc servicii sociale de calitate atunci când se duc la medic sau când îşi duc copiii la şcoală sau când circulă pe şoselele patriei şi mor oameni nevinovaţi, nu vor plăti taxele, chiar dacă ele sunt la jumătate faţă de cât sunt acum. Nu vom avea conformare voluntară’, a declarat joi Dumitru în cadrul unei conferinţe pe teme de conformare voluntară.

El a reamintit, în acest context, că din 2000 până în prezent nivelul veniturilor încasate în PIB nu a depăşit 33% din PIB, iar încasările fiscale, din taxe şi impozite, s-au plasat la 27% din PIB.

‘Venituri colectate, ca procent din PIB, avem doar 33% anul trecut, venituri bugetare totale, iar venituri fiscale, din taxe şi impozite, inclusiv CAS, doar 27,6%, cu mai mult de 10 – 12 puncte procentuale sub mediile europene. Mai mult decât atât, nu numai că veniturile sunt mici, ele au fost mici întotdeauna, cu foarte puţine excepţii. Indiferent de de sistemul fiscal: cotă unică, impozit progresiv, sau nivelul taxelor, pare-se că, în România, contribuabilii cam atât sunt dispuşi să plătească, şi ar trebui să înţelegem de ce’, a subliniat preşedintele Consiliului Fiscal.

Printre cauze, Dumitru a menţionat povara taxelor şi impozitelor care este încă mare în România, în special pe muncă, slaba calitate a infrastructurii şi serviciilor sociale, lipsa de transparenţă în cheltuielile bugetare.

‘Cei de la FMI au încercat să calculeze un indicator sintetic de eficienţă al cheltuielilor bugetare şi România se plasează, conform acelui indicator, mult sub mediile europene, deci avem foarte mult de lucru în materie de îmbunătăţire a calităţii şi eficienţei cheltuielilor bugetare’, a subliniat Ionuţ Dumitru.

Un alt motiv de reticenţă în conformarea voluntară este legat de ‘contractul social’, dintre contribuabil şi stat, care are drepturi şi obligaţii de ambele părţi. ‘Evident că atâta timp cât calitatea serviciilor oferite cetăţenilor este mai bună şi tratamentul primit din partea autorităţilor fiscale este unul corect, de parteneriat, şi nu unul de subordonare (creşte şi conformarea – n.r.). Însă contribuabilul trebuie îndrumat. Cu regret spun că, în momentul de faţă, partea de asistenţă contribuabili în România este foarte deficitară’, a mai spus preşedintele Consiliului Fiscal.

În concluzie, Dumitru a subliniat că, pentru o conformare voluntară mai mare, cel mai important lucru este transparentizarea totală a cheltuielilor bugetare, astfel încât contribuabilul să perceapă că banii lui sunt cheltuiţi eficient, şi că se întâmplă ceva cu adevărat în materie de servicii publice, să vadă în viaţa de zi cu zi că atunci când se duce la spital, la doctor s-a îmbunătăţit ceva, că atunci când se duce la şcoală cu copilul nu mai trebuie să scoată bani din buzunar pentru manuale sau altceva. ‘Atunci contribuabilul, evident ajutat şi cu o educaţie financiară mai mare din partea tuturor, va plăti taxele în mod corect’, a precizat preşedintele Consiliului Fiscal.

Te-ar mai putea interesa și
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea de a-și încărca autoturismul la una dintre stațiile de încărcare din......
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...