Chinezii care cumpără Rompetrol vor să preia o participaţie şi la En+

Grupul CEFC China Energy, care în luna decembrie 2016 a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar la KazMunayGas International, este interesat să preia o participaţie la compania rusească En+ cu ocazia ofertei publice iniţiale care ar urma să fie demarată la producătorul rus de aluminiu şi energie electrică, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.
Economica.net - mie, 13 sept. 2017, 18:36
Chinezii care cumpără Rompetrol vor să preia o participaţie şi la En+

Dacă CEFC ar prelua o participaţie la En+, acesta ar fi a doua mare achiziţie realizată de conglomeratul chinez în Rusia în cursul acestui an, după ce săptămâna trecută a anunţat că va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru a prelua o participaţie de 14,16% din acţiunile gigantului petrolier rus Rosneft.

‘CEFC vrea să continue să îşi extindă prezenţa în Rusia şi să preia o participaţie la En+’, a declarat una dintre surse.

CEFC ar urma să preia acţiuni la En+ în calitate de investitor cheie cu ocazia ofertei publice iniţiale care este programată să se deruleze la finele acestui an, însă această investiţie este condiţionată de realizarea acestui IPO, a afirmat o altă sursă.

Principalul acţionar de la En+, miliardarul rus Oleg Deripaska, a declarat la mijlocul acestui an că vrea să strângă aproximativ 1,5 miliarde de dolari de pe urma unui posibil IPO ce ar urma să fie derulat la Londra. Cu toate acestea, oferta publică iniţială a fost amânată după ce SUA au impus noi sancţiuni Rusiei în luna august a acestui an.

En+, care gestionează activităţile lui Deripaska în domeniul aluminiului şi energiei hidroelectrice, nu a dorit să facă niciun comentariu legat de IPO sau vânzarea de acţiuni, dar a precizat că firma sa mamă, Basic Element, a semnat în luna iulie un acord strategic de cooperare cu CEFC, iar cele două companii analizează mai multe forme de cooperare.

Recent, vicepreşedintele pentru dezvoltare corporativă şi strategie al KMGI, Alexey Golovin, a declarat că firma chineză CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV până în luna octombrie.

KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...