E oficial: Immofinanz vinde portofoliul de proprietăţi logistice, inclusiv cele din România, fondului Blackstone

Dezvoltatorul imobiliar Immofinanz, unul dintre cei mai mari invesitori de pe piaţa imobiliară din România, a anunţat oficial vânzarea portofoliului de proprietăţi logistice către Logicor, subsidiară a celui mai mare fond de investiţii din lume, Blackstone. Valoarea tranzacţie pentru cele trei proprietăţi din România se ridică la 24,2 milioane de euro. Blackstone revine astfel pe piaţa spaţiilor logistice din România, după ce a vândut Valad Europe în primăvara acestui an. 
Andrada Ghira - lun, 02 nov. 2015, 08:47
E oficial: Immofinanz vinde portofoliul de proprietăţi logistice, inclusiv cele din România, fondului Blackstone

Immofinanz a semnat un contract cu Blackstone pentru vânzarea întregului său portofoliu logistic.

Tranzacția include toate cele 36 de proprietăți logistice finalizate, cu o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 1 milion mp, localizate cu precădere în Germania (24 proprietăți), dar și în Ungaria (5), România (3), Polonia (2), Slovacia (1) și Rusia (1).

Suprafaţa închiriabilă totală a proprietăţilor din România este de 52.341 de mp, cu un grad de ocupare de 95,3%. Veniturile din chirii ale Immofinanz pentru proprietăţile industriale au fost de aproape 600.000 de euro în primul trimestru al anului fiscal 2015-2016, potrivit datelor din raprotul financiar al companiei.

De asemenea, Blackstone va achiziționa trei proiecte de dezvoltare de aproximativ 65.000 mp, aflate în prezent în construcție în Hamburg (Germania), București și Ploiești (România), care vor fi finalizate de către Immofinanz, precum și rezerve de terenuri. Blackstone va integra toate activele în cadrul Logicor, platforma sa logistică europeană. Logicor are un portofoliu de proprietăţi industriale cu o suprafaţă de peste 7,7 milioane de euro. Cu această achiziţie, Logicor ajunge la un portofoliu de aproape nouă milioane de mp. 

Prețul de achiziție este determinat de valoarea proprietăților, de aproximativ 536 milioane de euro, mai puțin costurile de construcție de aproximativ 28 de milioane de euro pentru cele trei proiecte de dezvoltare.

Această valoare reprezintă aproximativ valoarea contabilă totală la 31 iulie 2015 și confirmă reevaluarea proprietăților logistice în anul financiar 2014/15. Prețul de achiziție final va fi determinat în baza declarațiilor financiare realizate la data închiderii.

Presa din Austria scria în vara acestui an că Blackstone se află în negocieri pentru preluarea portofoliului de proprietăţi logistice deţinut de Immofinanz.

Mutarea celor de la Blackstone este surprinzătoare, în contextul în care anul acesta a vândut Valad Europe, cu active de 5,3 miliarde de euro la patru ani de la achiziţia companiei mamă, Valad Property Grou. Australienii de la Cromwell au cumpărat Valad Europe pentru 145 milioane de euro,cu proprietăţi inclusiv în România.

Vânzarea face subiectul condițiilor uzuale de suspendare pentru acest tip de tranzacție – de exemplu, este necesar acordul autorităților antitrust. Este de așteptat ca finalizarea tranzacției să aibă loc în primul trimestru al anului calendaristic 2016.

„După cum am anunțat în urmă cu aproape trei luni, vânzarea portofoliului logistic reprezintă un pas important pentru a continua simplificarea și optimizarea structurii portofoliului nostru și pentru a ne concentra pe capabilitățile noastre principale, din segmentele de retail și birouri”, a explicat Oliver Schumy, CEO al Immofinnanz.

„Lichiditățile ce vor rezulta din tranzacție vor fi investite în extinderea portofoliului nostru din Germania, care va crește cu aproximativ 200.000 metri pătrați în suprafață închiriabilă și cu până la 40 de milioane de euro venituri anuale din închirieri până la mijlocul lui 2018, cu proiectele de dezvoltare din sectorul de birouri aflate în prezent în construcție.”

Aceste investiții în activele germane vor crește ponderea portofoliului nostru de investiții finalizate din Germania (din punct de vedere al valorii contabile) de la 7,5% la aproximativ 13% (fără a include sectorul logistic).

Logicor, subsidiară a Blackstone, care îşi concentrează activitatea pe piaţa spaţiilor logistice şi industriale, deţine parcuri în suprafaţă totală de peste 7,7 milioane de mp în 12 ţări, printre care Marea Britanie, Franţa, Olanda, Polonia, Ungaria şi Republica Cehă. 

Blackstone a fost fondată de Stephen A. Schwarzmann, 68 ani, şi Peter G. Peterson, 88 ani, care au pornit la drum cu doar 400.000 de dolari. Acum, grupul este cel cea mai mare firmă de investiţii alternative din lume, deţine grupul hotelier Hilton, pe care l-a achiziţionat în 2007 pentru 26 de miliarde de dolari. Blackstone are în administrare active cu o valoare de 284 miliarde de dolari. Peterson are o avere de 1,78 miliarde de dolari, iar Schwarzmann are oa vere de 12,2 miliarde de dolari.

 

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...