E oficial: Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord asupra livrărilor de gaz

Un acord pentru a asigura livrarea de gaz rusesc către Ucraina până în martie 2015 a fost semnat joi seară la Bruxelles de Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană, conform AFP. Ucraina va plăti Moscovei 1,45 miliarde de dolari în zilele următoare pentru reluarea livrărilor de gaz rusesc.
Economica.net - vin, 31 oct. 2014, 04:52
E oficial: Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord asupra livrărilor de gaz

Textul a fost semnat de miniştrii energiei din cele două ţări, Aleksandr Novak din Rusia şi Iuri Prodan din Ucraina, şi de comisarul european pentru energie Günther Oettinger, scrie Agerpres.

Un act adiţional la contractul dintre grupurile de gaz rusesc Gazprom şi ucrainean Naftogaz a fost apoi parafat de şefii celor două companii, Aleksei Miller şi Andrii Kobolev.

‘Responsabilitatea politică, logica de cooperare şi sensul economic au prevalat’, a estimat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, într-o conferinţă de presă.

‘Acesta este un pas important pentru securitatea noastră energetică’, a asigurat el, declarând că ‘nu există niciun motiv’ pentru europeni să sufere de frig în această iarnă.

Barroso şi-a exprimat ‘speranţa că acest acord va spori încrederea între Ucraina şi Rusia’. ‘Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk’ pentru încetarea focului în estul separatist al Ucrainei ‘ar trebui acum să fie prioritatea’, a adăugat el.

Oettinger a declarat că acordul se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, inclusiv plata datoriei de gaze a Ucrainei către Rusia şi livrările de gaze până în martie. Preţul a fost stabilit la 385 dolari pentru 1.000 m3. El a precizat că Ucraina ‘este în măsură să facă aceste plăţi’.

Ucraina va plăti 1,45 miliarde dolari ‘în câteva zile’ pentru reluarea livrărilor de gaz rusesc

Ucraina va plăti Moscovei 1,45 miliarde de dolari ‘în câteva zile’ pentru reluarea livrărilor de gaz rusesc, a anunţat comisarul european pentru energie Guenther Oettinger, citat de agenţia DPA.

‘Cu aceasta, uşa pentru relansarea parteneriatului în domeniul gazului va fi deschisă’, a spus el.

Rusia va pune în aplicare ‘imediat’ un decret guvernamental ce reduce preţul gazului către Ucraina cu 100 de dolari la aproximativ 385 dolari pentru 1.000 metri cubi, potrivit lui Oettinger. Kievul va avea apoi acces la livrările de gaze ruseşti în schimbul plăţii anticipate.

Ucraina a fost de acord să plătească o altă tranşă din datoria sa către Gazprom, de 1,65 miliarde de dolari până la sfârşitul anului, adaugă DPA.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...