E.ON România cere Guvernului să amâne şi liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii industriali

Furnizorul de gaze E.ON cere Guvernului să amâne şi liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii noncasnici, programată pentru 1 ianuarie 2015, după ce preţul gazelor pentru populaţie a fost îngheţat, a declarat, marţi, directorul general al companiei, Frank Hajdinjak, în cadrul unei conferinţe de presă.
Economica.net - mar, 23 sept. 2014, 13:17
E.ON România cere Guvernului să amâne şi liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii industriali

‘Liberalizarea pieţei pentru noncasnici ar urma să aibă loc la mijlocul iernii, când consumul este ridicat, şi în plină criză a gazelor ruseşti. Aşa că există riscul ca preţul gazelor interne să crească foarte mult. Nu este momentul potrivit să liberalizăm piaţa’, consideră Hajdinjak.

Potrivit acestuia, pe bursă ar trebui să fie comercializate toate cantităţile de gaze, cu excepţia celor pentru populaţie, pentru a avea un preţ corect.

Pe de altă parte, oficialul E.ON a salutat decizia Guvernului de a amâna liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii casnici şi de a îngheţa preţul gazelor de producţie internă. ‘Este o decizie corectă şi necesară’, a subliniat Hajdinjak.

El a mai spus că România a dovedit că poate trece cu bine peste situaţia în care importurile de gaze ruseşti ar fi complet întrerupte.

‘Ar putea apărea mici probleme în perioadele de vârf de consum, când producţia internă şi volumele extrase din depozite ar putea să fie insuficiente, însă există un plan în care marii consumatori trec pe alt gen de combustibil şi atunci sunt încrezător că vom putea face faţă situaţiei’, a completat directorul general al E.ON România.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, două hotărâri privind programul de iarnă în domeniul energetic şi noul calendar de liberalizare a pieţei gazelor, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, luni, AGERPRES.

‘Primul act normativ vizează programul de iarnă 2014 – 2015, obiectivele principale ale acestuia fiind evaluarea consumului de energie electrică al ţării, în perioada 1 octombrie 2014 – 31 martie 2015, pentru a se asigura o funcţionare sigură şi stabilă a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi nivelul stocurilor necesare pentru această perioadă’, se precizează în comunicat.

Cea de-a doua hotărâre de Guvern are ca scop modificarea Anexei la Hotărârea nr. 511 din 26 iunie 2014 privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale.

‘Potrivit actului normativ, Guvernul a decis menţinerea preţurilor gazelor naturale din producţia internă (atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei non-casnici) la nivelurile stabilite pentru 1 iulie 2014, fără a se mai efectua creşterile de preţuri agreate anterior’, se mai arată în comunicat.

Sâmbătă, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat pentru AGERPRES că Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială au fost de acord cu amânarea liberalizării pieţei gazelor pentru consumatorii casnici şi cu termenele propuse de partea română.

El a discutat pe această temă cu finanţatorii externi, vineri, la Bruxelles. ‘Finanţatorii au fost de acord cu amânarea liberalizării şi cu termenele propuse de noi’, a spus Nicolescu.

La începutul acestei luni, ministrul delegat pentru Energie a declarat că va propune autorităţilor de la Bruxelles ca preţul gazelor interne pentru populaţie să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, faţă de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene, preţul gazelor pentru populaţie ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Preţul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiaşi calendar.

De asemenea, săptămâna trecută, deputaţii au adoptat un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, a Legii petrolului şi a unei ordonanţe de urgenţă, cea mai importantă prevedere a acestuia referindu-se la prorogarea termenului, extinderea calendarului şi menţinerea coşului pentru gaze naturale până în 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...