Economia britanică va avea de suferit dacă iese din Uniunea Europeană – sondaj

Economia britanică va avea de suferit dacă populaţia va decide că ţara trebuie să iasă din Uniunea Europeană, potrivit opiniei majorităţii economiştilor intervievaţi de Reuters, care cred că există 40% şanse pentru un ''Brexit''.
Economica.net - vin, 12 feb. 2016, 12:43
Economia britanică va avea de suferit dacă iese din Uniunea Europeană - sondaj

Cu o singură excepţie, toţi cei 28 de economişti intervievaţi săptămâna aceasta au apreciat că Marea Britanie va avea de suferit dacă la referendumul care ar urma să aibă loc până în luna iunie se va decide ieşirea din Uniunea Europeană. Un singur economist a apreciat că economia britanică nu ar fi afectată de o eventuală ieşire din UE, adăugând că nici nu va avea de câştigat de pe urma părăsirii blocului comunitar.

Argumentele cu privire la impactul asupra economiei sunt printre cele mai importante în cursul dezbaterilor cu privire la ”Brexit”. Cei care susţin ieşirea din UE sunt de părere că firmele britanice nu vor mai fi afectate de birocraţie, ţara va putea să ajungă la propriile sale acorduri de liber schimb, în timp ce actualii parteneri UE ai Marii Britanii nu vor să afecteze schimburile bilaterale.

Cu toate acestea, o serie de analişti de la unele dintre cele mai mari bănci din lume avertizează că o eventuală ieşire din UE ar putea duce la contracţia economiei britanice cu până la 2% în următorii ani şi, în următorul deceniu, ar putea şterge 10 puncte procentuale din Produsul Intern Brut al Marii Britanii.

Majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca schimburile comerciale să se înrăutăţească, iar Marea Britanie să aibă dificultăţi în a negocia un acord de liber schimb favorabil cu foştii parteneri din UE, după ce va renunţa la calitatea de ţară membră a celui mai mare bloc comercial din lume. Pe acest fundal, majoritatea economiştilor crede că deficitul de cont curent al Marii Britanii se va înrăutăţi, o îngrijorare împărtăşită şi de Banca Angliei.

‘Un eventual Brexit m-ar face mai pesimist cu privire la perspectivele noastre de creştere în a doua jumătate a acestui an şi pe termen mediu’, a declarat Costas Milas, profesor de Finanţe la Universitatea din Liverpool.

Potrivit acestuia, ieşirea din UE ar declanşa o uriaşă incertitudine în rândul investitorilor, ceea ce ar mări costurile cu finanţarea datoriei.

‘Randamentele mai mari plătite de guvern se vor transfera şi asupra împrumuturilor companiilor, care vor amâna deciziile lor de investiţii’, a apreciat Costas Milas.

Pe lângă riscul pierderii accesului liber al Marii Britanii pe piaţa celui mai mare partener comercial al său, companiile britanice ar putea să se confrunte şi cu dificultăţi în a accesa forţa de muncă potenţială din UE. De asemenea, Marea Britanie ar putea ajunge în afara unei zone care este responsabilă de o treime din valoarea tuturor investiţiilor transfrontaliere.

Chiar dacă unii economişti cred că o ieşire din UE ar duce la o depreciere a lirei sterline, ceea ce ar face exporturile britanice mai atractive peste hotare, 23 dintre cei 28 de economişti intervievaţi de Reuters sunt de părere că un Brexit ar afecta schimburile comerciale ale Marii Britanii, iar 25 dintre economişti cred că deficitul de cont curent se va agrava.

‘Brexit ar putea duce la o criză a balanţei de plăţi în Marea Britanie. Este o iluzie să credem că Marea Britanie îşi poate păstra accesul la piaţa unică şi în acelaşi timp să aibă mai multă flexibilitate’, a declarat Daniel Vernazza, economistul şef pentru Marea Britanie la UniCredit.

De asemenea, incertitudinea ar putea determina Banca Angliei să aştepte să vadă care va fi rezultatul referendumului înainte de a lua o decizie cu privire la modificarea dobânzii de politică monetară. Dintre cei 28 de economişti, 21 au declarat că se aşteaptă ca BoE să amâne majorarea costului creditului până după referendum, în condiţiile în care importurile mai costisitoare pun presiuni asupra inflaţiei.

Tony Yates, profesor de economie la Universitatea din Birmingham, crede că există riscul unei opriri bruşte de genul celei înregistrate de economiile emergente, în cazul căreia ieşirile de capital vor afecta în special sectorul financiar britanic.

‘În acest caz, politica monetară va fi pusă în faţa unei alegeri dificile între înăsprirea costului creditului pentru a apăra lira sterlină şi a evita inflaţia declanşată de o mare depreciere, în timp ce, pe de altă parte, nu ar dori să provoace o nouă recesiune’, a spus Tony Yates.

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, 45% dintre britanicii chestionaţi ar vota în favoarea ieşirii regatului din UE, în timp ce 36% doresc menţinerea ţării în blocul comunitar, iar 9% au spus că nu ştiu. Sondajul de opinie a fost realizat la începutul acestei luni, la câteva zile după ce David Cameron şi-a prezentat planul privind schimbările din relaţiile Londrei cu UE.

Cele nouă procente reprezintă cel mai mare avans înregistrat din vara lui 2015 de către campania în favoarea ”Brexit”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...