Economia rămâne prioritară pentru Cuba – Raul Castro

Preşedintele cubanez, Raul Castro, a afirmat sâmbătă că economia naţională, confruntată cu o încetinire a creşterii la 1,3% în acest an, va rămâne prioritară pentru autorităţile insulei comuniste în următoarele luni, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 21 dec. 2014, 10:38
Economia rămâne prioritară pentru Cuba - Raul Castro

‘Economia este principalul subiect în atenţie şi avem datoria să ne implicăm complet pentru dezvoltarea durabilă şi ireversibilă a socialismului în Cuba’, a declarat Raul Castro la încheierea unei sesiuni parlamentare semestriale, la Havana.

‘Provocările cu care ne confruntăm sunt foarte mari, trebuie să ridicăm economia la înălţimea prestigiului pe care această mică insulă din Caraibe l-a câştigat datorită revoluţiei’ socialiste conduse din 1959, a insistat el în faţa celor 612 deputaţi al parlamentului monocameral care se reuneşte de două ori pe an.

Creşterea economică a Cubei se va micşora la 1,3% în 2014, cifră net inferioară previziunilor şi cea mai scăzută de la instalarea la putere a lui Raul Castro, care i-a succedat fratelui său, Fidel, cu începere din 2006.

Preşedintele a confirmat că previziunile pentru 2015 indică o ‘creştere cu puţin peste 4%’.

În opinia sa, programarea economică pentru 2015 prevede o politică de relansare a industriei locale, în special pe baza investiţiilor străine.

Cuba a adoptat în acest an o nouă lege privind investiţiile străine pentru a atrage capital şi a relansa o economie confruntată cu probleme, în pofida numeroaselor adoptate în ultimii ani pentru ‘a actualiza’ un model economic în pragul falimentului.

Preşedintele cubanez a afirmat că reformele vor continua în următoarele luni, însă fără a recurge ‘la terapia de şoc’, în ciuda ‘efectelor crizei economice internaţionale şi a embargoului american’, aplicat în continuare chiar dacă în această săptămână a fost anunţată relansarea legăturilor cu Statele Unite.

Raul Castro a mai făcut cunoscut că unificarea monetară, ‘subiect de o extremă complexitate ‘, îşi va continua cursul în 2015.

La un an după anunţul făcut de autorităţi, această reformă nu a demarat în mod real.

Aceasta trebuie să pună capăt unui sistem în care există în acelaşi timp pesosul cubanez (CUP) pentru uz intern şi pesosul convertibil (CUC), care valorează 24 de CUP şi este echivalent dolarului american. CUC este destinat schimburilor externe şi achiziţionării de produse importate.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru a-i despăgubi pentru preţurile scăzute la cereale, potrivit unui proiect......
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, ...