Efectele reducerii TVA la pâine după trei ani: revine evaziunea fiscală

La trei ani de la reducerea cotei de TVA la pâine şi produse de panificaţie, evaziunea fiscală redevine o problemă a industriei, atrage atenţia patronatul din industria de profil. 
Economica.net - mar, 27 sept. 2016, 09:40
Efectele reducerii TVA la pâine după trei ani: revine evaziunea fiscală

Începând cu luna mai a acestui an, producţia de pâîne şi produse de panificaţie nefiscalizate a început să reintre pe un trend ascendet, urmare a reducerii controalelor din partea autorităţilor statului, atrag atenţia oficialii patronatului din industrie, Rompan. „Începând din septembrie 2013 (de când s-a redus cota TVA la pâine-n.red) şi până azi analizăm datele Institutului Naţional de Statistică să vedem dacă a fost o măsură benefică. Or, până în mai a crescut producţia fiscalizată, iar  după această perioadă am observat o scădere (a producţiei-n.red ) de 2-3000 tone pe lună. Dacă o ţinem în ritmul acesta ajungem din nou la nivelul septembrie 2013”, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Romapan.

Mai puţine controale

Acesta explică şi motivele pentru care mulţi agenţi economici au reintrat în zona gri. ” Până în mai, se făceau controale pentru a se da rapoarte Ministerului Agriculturii. Din luna mai, pedala de acceleraţie de pe activitatea de control a scăzut, agenţii economici nu au mai fost controlaţi şi de aici şi apariţia concurenţei neloiale”, a afirmat Popescu, potrivit căruia evaziunea fiscală în domeniul pâinii,  chiar dacă s-a redus TVA, „se menţine la cote ridicate”.

Unul dintre efectele acestei evaziuni se resfrânge direct asupra consumatorilor. „Cel care respectă legea trebuie să facă nişte produse măcar la acelaşi preţ pe care îl practică cel care fură. De aici, avem de foarte multe ori produse alimentare de calitate slabă, tocmai din cauza faptului că instituţiile statului nu îşi fac treaba”, crede Aurel Popescu.

România este a doua ţară din UE din punct de vedere al consumului de pâine pe cap de locuitor, cu 95-96 kg pe cap de locuitor pe an. Media UE este de 78-80 de kilograme pe cap de locuitor pe an. 

În domeniu activează aproximativ 10.000 de companii, din care 5.000 agenţi economici cu activitatea principală de panificaţie, iar restul de patiserie şi simigerie.

Evaziune mai mică după primul an cu TVA redusă

La un an de la reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, Ministerul Finanţelor Publice estima că evaziunea fiscală s-a redus cu 300 milioane de lei, în timp ce patronatul din domeniul panificaţiei Rompan indica o scădere de 200 milioane lei, calculele plecând de la ipoteze diferite.

Din datele MFP de atunci, agenţii economici au livrat cu 88.000 tone mai mult, iar preţul mediu al pâinii şi al produselor de franzelărie publicat de INS în ultimele şase luni a fost de 3,49 lei/kg.

„Rompan estimează o reducere a evaziunii de 200 milioane lei, iar MFP indică o scădere de 300 milioane lei, în condiţiile în care evaziunea se ridica la 70% din piaţa de morărit şi panificaţie”, declara atunci ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

Ea a arătat că producţia de pâine a crescut cu aproape 10.000 de tone de la introducerea măsurii, iar cea de făină cu 20.000 de tone.

În perioada septembrie 2013 – iulie 2014 s-a înregistrat o creştere de 18% la producţia de pâine şi de aproape 16% la făină. La paste făinoase s-a consemnat o creştere de 4%, la cozonaci de 17%, iar la produse zaharoase, cofetării şi patiserii de circa 4%.

Petrescu a arătat că preţurile la aceste produse au scăzut imediat după introducerea măsurii, în octombrie 2013, cu 15%, iar în decembrie scăderea era de 11,39% la pâine şi de 8,82% la făină comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în condiţiile în care „piaţa s-a aşezat”.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...