Efectul low-cost pe cursele interne. Şi cum a schimbat Ryanair piețele din Germania, Italia şi Polonia

După Blue Air, Ryanair este a doua companie low-cost care atacă rutele interne monopolizate de Tarom, ceea ce duce la o competiţie a preţurilor. Biletele la avion au ajuns mai ieftine decât drumul cu trenul sau maşina. 
Andrada Ghira - Dum, 17 ian. 2016, 22:05
Efectul low-cost pe cursele interne. Şi cum a schimbat Ryanair piețele din Germania, Italia şi Polonia

Într-o ţară în care autostrăzile se construiesc şi se demolează, companiile aeriene par să profite de scăderea preţului la petrol şi îşi permit să vină cu bilete ieftine, chiar pe rutele interne. 

Blue Air a lansat în luna octombrie a anului trecut zborurile pe ruta Bucureşti-Iaşi. Dacă atunci preţul unui bilet dus-întors ajungea la 400 de lei, săptămâna aceasta a venit cu bilete la preţul de 90 de lei/segment. Adică, un drum dus-întors costă 180 de lei, mai ieftin decât cu trenul InterRegio, la casa a II, care costă 190 de lei. 

Cel mai recent anunţ vine de la cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa. Ryanair a înfipt steagul pe aeroportul din Timişoara, acolo unde şi-a stabilit prima bază din România, deşi operează zboruri de la Bucureşti de aproape doi ani. Iar planurile de la Timişoara sunt măreţe: şase noi rute internaţionale, plus una internă, din luna noiembrie a acestui an: Timişoara-Bucureşti.

Preţurile pentru zborurile pe ruta Timişoara-Bucureşti nu au fost încă afişte, dar dacă luăm în considerare faptul că Ryanair a anunţat tarife de 20 de euro pe segment, atunci cu siguranţă drumul până la Timişoara va fi mai ieftin decât cel cu trenul. Un bilet dus-întors cu CFR, la clasa a doua, costă 210 lei şi creşte dacă se alege un loc la vagonul de dormit sau cuşetă.  

De pe aeroportul din Timişoara Wizz Air operează zboruri spre 15 destinaţii europene, majoritatea spre Italia, Spania şi Germania. În schimb, Ryanair concurează Wizz doar pe câteva rute, iar Timişoara devine al doilea oraş din România cu legătură directă spre Berlin, după Bucuereşti. 

Tarom a reacţionat 

Tarom a reacţionat la oferta Bluer Air pentru zborurile Bucureşti-iaşi şi a redus din preţuri. Compania naţională a venit cu o ofertă de preţ de la 39 de euro, 175 lei, pentru un singur segment. Un drum dus-întors cu Tarom costă 78 de euro, adică 350 de lei. Un bilet de avion pe ruta Bucureşti-Timişoara costă aproape 150 de euro. 

Ce face Wizz Air

De la intrarea în 2007 pe piaţa locală, Wizz Air a prins aripi şi a ajuns cea mai mare companie de transport aerian din România. Anul trecut operatorul a transportat peste 4,5 milioane de pasageri de pe aeroporturile din România. Totuşi, rămâne de văzut dacă Wizz Air va ataca piaţa zborurilor interne, după încercarea eşuată din 2008, când a venit cu preţuri de 13 euro/segment pe ruta Bucureşti-Cluj-Napoca. 

„Am încercat zboruri interne în trecut, în România, între București și Cluj-Napoca. Cu toate acestea, nu le-am găsit compatibile cu modelul nostru de afaceri, deoarece zborurile interne necesită un serviciu de tip taxi, cu aeronave de dimensiuni mici și zboruri frecvente, în timp ce noi ne desfășurăm activitatea cu aeronave Airbus mari, A320 și A321, cu 180 și 230 de locuri. Cu toate acestea, reevaluăm continuu această oportunitate și rămânem deschiși la idee. La un moment dat, cererea și costul pe rutele interne ar putea ajunge la un nivel care sa facă sens pentru Wizz Air să opereze astfel de zboruri”, a declarat recent pentru ECONOMICA.NET, György Abrán, chief commercial officer în cadrul Wizz Air.

Ce-a făcut Ryanair în Germania, Italia şi Polonia 

România nu este singura ţară unde Ryanair a atacat zborurile interne. A intrat cu zboruri internaţionale, apoi a atacat direct poziţiile companiilor naţionale. În toamna anului trecut, Ryanair revenea pe piaţa zborurilor interne din Germania, a doua cea mai mare piaţă din Europa, după patru ani de absenţă. Şi are mari planuri, având în vedere că Ryanair are costuri de operare cu 60% mai mici decât Lufthansa, cu 50% mai mici decât Air Berlin, şi mai mici decât ale Germanwings, cele mai mari companii de pe piaţă, arată o analiză realizată de publicaţia de specialitate CAPA. Lufthansa a înteles că pentru distanţe scurte nemţii nu mai au nevoie de serviciile complete ale unei companii de linie şi reduce din costuri prin transferul operaţiunilor Germanwings către o altă subsidiară, Eurowings, pentru a face faţă competiţiei pe preţuri. 

Ruta Berlin-Koln este a treia cea mai circulată de pe piaţa locală din Germania, iar cu noile zboruri, Ryanair a câştigat o cotă de 20% pe această rută, în funcţie de numărul de locuri oferite. Gigantul low-cost zboară zilnic de la Berlin la Koln, cu preţuri la bilete ce pornesc de la 10 euro/segment. 

Compeţiţia s-a înteţit şi pe piaţa italiană. Compania naţională Alitalia trebuie să facă faţă atacurilor giganţilor low-cost precum Ryanair, easyJet şi Vueliing, dar şi Wizz Air, care începe să-şi construiască o reţea de destinaţii. Din 2013, Ryanair era cea mai mare companie aeriană în funcţie de numărul de locuri oferite, cu o cotă de 22%, în 2015, în creştere cu 10% faţă de 2005, arată o analiză CAPA. 

Pe piaţa internă, Alitalia este încă lider, cu o cotă de piaţă de 42%, în scădere de la 46% în 2010 şi de la 69% acum zece ani.  Spre comparaţie, dacă în 2005 Ryanair avea o cotă de doar 1% din piaţa internă, în 2010 a ajuns la 13%, iar anul trecut, compania a ajuns la o cotă de 31%. În prezent, Ryanar oferă preţuri de la 9 euro/segment pentru zborurile pe cursele interne. 

Ryanair a intrat pe piaţa zborurilor interne din Polonia în 2014, pe o piaţăă dominată de companiile poloneze, şi oferă zboruri de la Varşovia la Gdansk şi Cracovia, şi de la Gdansk la Cracovia Preţul practicat pentru unele zboruri în luna februarie este de 4 euro pentru un drum dus-întors Varşovia-Gdansk. Iar şeful Ryanair, Michael O’Leary, declara recent că vrea să aplice acelaşi model şi în România. Gigantul low-cost are în Polonia patru baze şi zboară de pe 12 aeroporturi. 

În sezonul trecut, Ryanair a fost cea mai mare companie aeriană din Polonia, în funcţie de capacitatea de locuri oferită pe aeronavele proprii. În 2014, Ryanair a avut o cotă de piaţă de 24%, iar ocupanta locului doi, compania naţional LOT Polish Airlines, avea o cotă de 21%. 

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...