Efectul Transilvania în Lonely Planet: un braşovean trimite anual mii de turişti străini în excursii pe munte

Transilvania era în titlurile marilor publicaţii din lume în toamna lui 2015, atunci când Lonely Planet a notat că este ce mai bună regiune de vizitat în 2016. Iar efectul l-a simţit puternic şi braşoveanul Marian Tirla, ghid montan şi proprietarul agenţiei de turism Active Travel. De la vizite la observatorul de urşi şi până la drumeţii pe munte, la pas sau cu bicicleta, mii de turişti străini vin în continuare la noi să descopere ce în ţările lor s-a pierdut de mult. 
Andrada Ghira - mie, 20 iun. 2018, 20:50
Efectul Transilvania în Lonely Planet: un braşovean trimite anual mii de turişti străini în excursii pe munte

Sursa fotografii: Adventure Tours 

„Mă aşteptam la o creştere a numărului de turişti, asta pentru că în 2016, Transilvania a fost nominalizată pe locul 1 în Lonely Planet şi atunci am zis că 2017 cu siguranţă va fi boom-ul. Şi uite că reculul a ajuns şi în 2018 şi duce şi în 2019. La un moment dat o ajungă şi destinaţia noastră la perioada de maturitate şi va mai scădea, dar suntem pe un trend pozitiv. Facem multe ture de câte o zi; patru, cinci ghizi merg în fiecare zi în diferite tururi”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Marian Tirla, ghid şi proprietarul Active Travel. 

Despre ecoul pe care nominalizarea Transilvaniei în topul Lonely Planet l-a avut, Tirla mai spune că „a fost picătura care a umplut, în sensul bun, paharul”.

„În general, turiştii caută destinaţii noi an de an, iar România este o destinaţie destul de virgină, unde încă mai poţi să îţi pui cortul cam pe unde vrei în anumiţi munţi, încă avem animale salbatice„, mai spune ghidul.

Anul trecut, 2.000 de turişti au cumpărat tururi şi au descoperit Transilvania, alături de ghizi. Acum, când a început sezonul de vacanţe, agenţia a atins deja acest număr, iar Tirla spune că 4.000 de turişti vor cumpăra astfel de experienţe anul acesta. 

Cele mai căutate excursii sunt cele pentru Bran, cu castelul şi cetatea Râşnov, excursii la observatorul de urşi, Sighişoara cu Viscri şi Rupea, dar şi drumeţii pe munte, în Piatra Craiului. 

Iar cea mai spectaculoasă este excursia la observatorul de urşi. „Anul trecut am avut numai la observatorul de urşi 700 de turişti. Având cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa, turiştii caută acest produs, mai ales cei din Vest. E ceva ce ei nu mai au şi văd doar la grădina zoologică”, mai spune Marian Tirla. 

Drumeţii prin munţi, ture cu bicicleta 

Sunt însă şi turişti străini care caută ceva mai mult, şi care alocă chiar şi două săptămâni pentru aventuri pe munţii din România. Pentru ei, în funcţie de preferinţe, le este aranjată o vacanţă personalizată. Iar pe turele pe munte se merge cu cel mult opt, zece persoane. 

Recent, spune Marian Tirla, şase belgieni au stat 14 zile prin munţi şi s-au plimbat pe dealurile din Bod cu bicicletele. Le-a fost asigurat transportul, transferul bagajelor, hărţi cu traseele de pe munţi, dar şi detalii despre cum să ajungă de la un punct la altul. Şi totul fără ghid. Apoi li s-a pus la dispoziţie biciclete pentru a putea continua vacanţa pe dealurile de lângă Bod. Au avut cazarea şi micul dejun incluse, iar totul a costat 1.300 de euro/persoană. 

„Se uitau că avem drumuri frumoase, de pământ, şi ziceau că la ei nu mai există aşa drumuri, că a fost pus îngrăsământ peste tot, iar florile sălbatice au dispărut. Mi-au spus: aveţi o imagine foarte nasoală la noi în ţară, am ramas mască de ce e la voi, e peste aşteptările noastre„, mai povesteşte ghidul. 

Cei mai mulţi turişti străini vin din ţările anglo-saxone, dar au venit şi din Singapore, China, Japonia, Australia, Kuweit, Africa de Sud, Cipru sau Malta. 

Cum ajung turiştii străini să-şi cumpere vacanţe în munţii româneşti? De pe internet, spune Tirla. „Promovarea e online. 99% dintre ei vin de pe internet. Îi intreb pe toţi cum ne-au găsit şi spun că de pe Tripadvisor, că au citit recenziile.

Dar, funcţionează şi partea offline. Agenţia are sediu în centrul oraşului şi sunt străini care intră şi îşi rezervă tururi. „Ieri (nr. – luni, 18 iunie) am vândut de 400 de euro ture de câte o zi în agenţie. Azi au venit două fete şi şi-au luat o tură în Piatra Craiului; funcţionează şi partea offline„, ne-a mai povestit Marian Tirla. 

Şi chiar dacă Braşovul nu are încă aeroport, sunt turişti străini care vor să vină de la Bucureşti cu trenul. 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...