El Mundo: Kosovo şi Crimeea, sau cum se aplică sistemul dublei măsuri

Invazia armată a unui stat suveran, cum este Ucraina, de către un alt stat, Rusia, indiferent de motivele sale, este întotdeauna o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, la fel cum s-a întâmplat când state ale NATO au invadat Serbia şi i-au smuls Kosovo, comentează Araceli Mangas Martín, profesor de drept internaţional la Universitatea Complutense din Madrid (UCM) , într-un editorial publicat miercuri în ziarul El Mundo.
Economica.net - mie, 05 mart. 2014, 07:48
El Mundo: Kosovo şi Crimeea, sau cum se aplică sistemul dublei măsuri

Pe de altă parte, a încerca să justifici invaziile ‘bune’ în funcţie de interese strategice proprii sau de interese de ordin umanitar înseamnă să dai apă la moară părţii adverse, care pe viitor ar putea recurge la acţiuni similare ce se vor baza de-acum încolo pe un precedent.

Guvernul rus nu are nevoie să înveţe despre imoralitate de la Occident. Preşedintele Vladimir Putin este de mult timp unul dintre liderii mondiali cei mai lipsiţi de scrupule. Însă Rusia a învăţat de timpuriu dispreţul dreptului internaţional demonstrat de state exemplare din punct de vedere democratic, precum cele ale NATO, care au invadat Serbia şi au deschis calea distrugerii deliberate a integrităţii teritoriale a Serbiei şi a creării în Kosovo a unui stat fantomă sub protectoratul UE (2007). Anul următor, Rusia, sub pretextul protecţiei drepturilor ruşilor, au invadat o Georgie slabă şi a creat două state fictive, Osetia de Sud şi Abhazia. Aceeaşi reţetă, nici mai bună, nici mai rea.

Azi vedem cum SUA şi Uniunea Europeană se scandalizează în faţa deciziei ilegale a Rusiei de a trimite militari în Crimeea, teritoriu ucrainean din punct de vedere formal, dar care este rus din punct de vedere istoric şi social. De ce unitatea naţională a Ucrainei este mai importantă decât cea a Serbiei?

Rusiei i se lansează tot soiul de avertismente. Însă cei care au trecut linia roşie au fost SUA şi UE, în 2007, acceptând să fie create state în funcţie de un grup social-naţional. Rusia a luat notă de noul model european apărat de SUA şi a devenit discipolul cel mai sârguincios cu două acţiuni armate care copiază magistral NATO la ora ruperii integrităţilor teritoriale.

A fost încălcat un acord nescris referitor la ţările europene din vecinătatea apropiată care i-au permis Rusiei să-şi menţină sfera naturală de influenţă şi să nu se simtă asediată de UE. Şi, pe deasupra, o parte însemnată a populaţiei ucrainene este de ascendenţă rusă, nu vrea să rupă această legătură şi merită respectul compatrioţilor şi al autorităţilor ucrainene.

Efortul înţelept al SUA şi al UE trebuie să se îndrepte spre noile autorităţi ale Ucrainei pentru ca acestea să ţină seama de componenţa ţării şi de echilibrele geostrategice şi culturale pe care trebuie să le menţină. Nici cu mâinile şi picioarele legate, supuşi ruşilor, dar nici transformaţi în obiect al dorinţei obscure europene.

UE trebuie să se concentreze pe acordarea de ajutor în vederea democratizării armatei, poliţiei şi administraţiei ucrainene. Însă acest stat este condiţionat de geografia şi de istoria sa. Să nu-l împingem spre un război civil şi nici să-i uşurăm Rusiei calea către ruperea unităţii naţionale a Ucrainei, conchide autorul articolului din El Mundo.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...