RADET: ELCEN cere majorarea preţul pentru apa de adaos cu 19%. Ce spune ELCEN

Electrocentrale Bucureşti SA a cerut RADET, în data de 14 ianuarie, creşterea cu 19% a preţului apei de adaos în termoficare, respectiv de la 5,02 lei/m³ la 5,99 lei/m³.
Economica.net - lun, 18 ian. 2016, 14:38
RADET: ELCEN cere majorarea preţul pentru apa de adaos cu 19%. Ce spune ELCEN

Solicitarea majorării cu 19% a fost făcută după ce, iniţial, la sfârşitul lunii decembrie 2015, SC Electrocentrale Bucureşti SA a cerut creşterea cu 27% a preţului apei de adaos în termoficare, respectiv de la 5,02 lei/m³ la 6,38 lei/m³.

„Conform adresei transmise de ELCEN în data de 29.12.2015 către RADET, se arăta că fundamentarea creşterii preţului pentru apa de adaos cu 27% are la bază mai mulţi factori, printre care şi creşterea fondului de salarii destinat personalului acestei societăţi, fond de salarii care este deja prevăzut în calculul tarifului la Gcal. În fundamentarea creşterii preţului, un procent de 4,06 îl reprezenta valoarea destinată cheltuielilor cu personalul angajat ELCEN, majorarea fiind justificată prin faptul că în anul 2009 fondul de salarii nu cuprindea „adaosurile de sărbători” destinate salariaţilor ELCEN”, se arată într-un comunicat de presă al RADET.

RADET menţionează că „În urma corespondenţei purtate pe această temă cu SC Electrocentrale Bucureşti SA, prin care instituţia noastră şi-a exprimat obiecţiunile cu privire la creşterea preţului pentru apa de adaos, societatea a revenit cu o nouă solicitare de majorare a preţului apei de adaos cu 19%”.

Pe de altă parte, ELCEN spune că, în acest moment, există o negociere între RADET și ELCEN cu privire la prețul apei de adaos pentru anul 2016, însă susţine că RADET a dezinformat.

Astfel, ELCEN a cerut majorarea prețului apei de adaos de la 5,02 lei/mc la 5,99 lei/mc, o creștere de 19,46%, ca o consecință firească a nevoii de echilibrare a prețului la apa de adaos, având în vedere că acesta nu a fost modificat din anul 2009.

„Subliniem faptul că procentul de majorare cerut de ELCEN este sub indicele de inflație din perioada 2009 – 2015, indice care a fost de 27%. În plus, în fundamentarea cererii de majorare a prețului, ELCEN a specificat punctual costurile crescute care au determinat această solicitare și anume: creșterea prețului apei brute – 15,39% (p.p.), reparații, amortizări, cheltuieli indirecte de producție și cheltuieli de personal (strict pentru personalul aferent secțiilor chimice unde se produce această apă de adaos) – 1,82%”, se arată în comunicatul ELCEN.

Totodată, ELCEN spune că „este nevoită să producă această apă de adaos exclusiv pentru acoperirea pierderilor în rețeaua RADET”.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...