ELCEN: Oprirea activităţii RADET şi ELCEN, probabil consecinţa unei acţiuni în instanţă privind preţul gigacaloriei

Iniţierea unei acţiuni în instanţă de către RADET cu privire la metodologia ANRE de calcul a preţului gigacaloriei înseamnă prelungirea blocajului financiar existent iar consecinţa posibilă şi probabilă este oprirea activităţii RADET şi ELCEN, se arată într-un comunicat al Electrocentrale Bucureşti, citat de Agerpres.
Economica.net - lun, 27 iul. 2015, 17:56
ELCEN: Oprirea activităţii RADET şi ELCEN, probabil consecinţa unei acţiuni în instanţă privind preţul gigacaloriei

Potrivit sursei citate, datoriile totale ale RADET Bucureşti către ELCEN, la data de 30 iunie 2015, se cifrau la 3,587 miliarde de lei.

„În decembrie 2008, RADET/PMB au eşalonat integral datoriile înregistrate la acel moment (din perioada 2007 – noiembrie 2008), în valoare 743 milioane lei, pe o perioadă de trei ani. Din această eşalonare, PMB a rămas restantă cu 259 milioane lei. Deşi, prin protocolul semnat în 2008, RADET şi PMB s-au angajat să achite facturile curente la scadenţă, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii în perioada 2009 – 30.06.2015, în valoare de 3,328 miliarde lei, cu toate că în Bucureşti gradul de încasare de la populaţie este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din ţară”, se menţionează în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, anul trecut, ELCEN a livrat şi facturat către RADET energie termică în valoare de 1,033 miliarde de lei (exclusiv penalităţi de întârziere) şi a încasat, conform contractului escrow, 735,9 milioane lei, înregistrând o datorie de 297,3 milioane lei. În primul semestru din 2015, RADET a acumulat noi datorii către ELCEN, în valoare de 217,1 milioane lei, ceea ce a dus la creşterea datoriei la 514,4 milioane lei pentru ultimele 18 luni.

Pe de altă parte, Electrocentrale Bucureşti precizează şi faptul că nu practică politica subvenţiei încrucişate reclamată de către RADET şi îşi desfăşoară activitatea cu respectarea legislaţiei în vigoare. Potrivit Elcen, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este singura entitate care emite ordine şi decizii anuale cu privire la întreaga activitate din domeniul energiei iar instituţia an stabilit că pentru calculul combustibilului necesar pentru producerea energiei termice se foloseşte un randament de 90%. Repartizarea cheltuielilor fixe comune procesului de cogenerare pentru cele două produse – energie termică şi energie electrică – se efectuează proporţional cu MWh echivalenţi produşi iar pentru anul 2015, preţurile la energie termică au fost stabilite în baza Ordinelor ANRE 109/2014 şi 3/2010. Tarifele actuale ale energiei termice sunt următoarele: pentru populaţie: 186,017 lei / Gcal (fără TVA); pentru non-casnici: 216,69 lei / Gcal (fără TVA), se mai arată în comunicatul citat.

„Iniţierea unei acţiuni în instanţă de către RADET cu privire la metodologia ANRE de calcul a preţului Gigacaloriei înseamnă, de fapt, menţinerea şi prelungirea blocajului financiar existent, consecinţa posibilă şi probabilă fiind oprirea activităţii RADET şi ELCEN. În aceste condiţii, RADET Bucureşti va fi principalul vinovat al unei situaţii de criză”, subliniază ELCEN.

Pe de altă parte, ELCEN afirmă că sintagma „paradox păgubos” al României defineşte starea de fapt a RADET, care din 1.000 Gcal/h primite de la ELCEN, vinde consumatorilor circa 650-700 Gcal/h, restul fiind pierdute în atmosferă şi în pământ prin reţeaua de transport spartă, neizolată termic corespunzător şi nereparată, nemodernizată de ani de zile. Pentru eliminarea acestor pierderi, RADET şi PMB trebuie să întreprindă de urgenţă măsuri de reabilitare a reţelei primare de termoficare cu finanţare atât din surse proprii, cât şi din fonduri structurale.

„Referitor la afirmaţiile PMB privind „randamentul dezastruos de 40-50%”, precizăm că centralele ELCEN produc energie termică şi energie electrică cu randamente cuprinse între 74,2% şi 89,5%, potrivit unor studii realizate de către instituţii de specialitate pentru sezonul rece 2014-2015″, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, deficitul de cash-flow al ELCEN, cauzat de RADET prin neplata facturilor de energie termică, a condus la înregistrarea unor datorii de 500 milioane de lei către furnizorii de combustibil. Pentru diminuarea arieratelor şi continuarea funcţionării societăţii, singura pârghie legală a ELCEN este de a pune în aplicare deciziile executorii ale instanţelor de judecată, precizează compania. ELCEN şi-a asumat pentru acest an un program de reparaţii, termenul de finalizare fiind 15 octombrie.

În ceea ce priveşte transferul cu titlu gratuit al acţiunilor Electrocentrale Bucureşti din portofoliul Ministerului Energiei în proprietatea Municipiului Bucureşti, acesta nu mai este posibil, ca urmare a emiterii de către Curtea Constituţională a unei decizii prin care se arată că un astfel de transfer este neconstituţional. Din acest motiv, transferul acţiunilor poate fi realizat doar printr-o justă plată a acestora.

La rândul său, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) arăta, luni, într-un comunicat, că acuzaţiile la adresa ELCEN, potrivit cărora compania livrează energia termică în urma unui proces de producţie cu randamente şi eficienţă dezastruoase,la costuri mari, şi că practică subvenţia încrucişată, sunt nefondate.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a declarat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe, că Regia va reclama în instanţă că ELCEN încarcă factura bucureştenilor în ceea ce priveşte agentul termic.

„Preţul agentului termic furnizat de ELCEN este unul ridicat nejustificat, motiv pentru care în curând vom depune o acţiune la instanţă prin care vom reclama că ELCEN face o subvenţie încrucişată, transferând o parte din costurile de producţie a energiei electrice pe costurile aferente energiei termice. (…) Vom reclama această fraudă. Legea energiei interzice subvenţia încrucişată între costurile aferente producţiei de energie termică şi cele aferente producţiei de energie electrică. În esenţă, noi suspectăm că în Capitală ELCEN transformă parte din costurile de producţie a energiei electrice pe costurile de producţie a energiei termice, iar astfel încarcă factura bucureştenilor”, a spus Dumitraşcu.

El a menţionat că reglementările ANRE precizează că prin cogenerare costul agentului termic este cu cel puţin 10% mai ieftin decât dacă se generează agent termic într-o sursă separată ce produce numai energie termică.

De asemenea, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că PMB nu mai are bani să subvenţioneze în aceeaşi măsură ca până acum majorările de tarife aprobate de ANRE şi ANRSC pentru producerea energiei şi pentru tariful de distribuţie.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...