Electrica a dat în judecată ANRE. Cere anularea ordinului prin care s-a tăiat din rata de rentabilitate

Electrica SA, unul dintre cei mai mari distribuitori de energie din ţară şi singurul la care statul român este cel mai mare acţionar, a dat în judecată Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), şi cere anularea ordinului prin care s-a stabilit rata reglementată de rentabilitate pentru activitatea de distribuţie. Decizia a fost luată de Cătălin Stancu, în ultimele sale zile la şefia companiei.
Mihai Nicuţ - mar, 23 oct. 2018, 18:02
Electrica a dat în judecată ANRE. Cere anularea ordinului prin care s-a tăiat din rata de rentabilitate

„Cerere de anulare in tot a Ordinului Presedintelui ANRE nr. 168/2018 privind stabilirea ratei reglementate a rentabilitatii aplicate la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice prestat de operatorii de distributie concesionari incepand cu data de 1 ianuarie 2019 si cerere de anulare partiala a Ordinului Presedintelui ANRE nr. 169/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice”.

Asta cere Electrica în justiţie, potrivit unui comunicat remis Bursei.

„Electrica informeaza ca in data de 19 octombrie 2018, impreuna cu filialele de distributie din grup au formulat plangere prealabila catre ANRE in temeiul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, avand ca obiect cererea de revocare in tot a Ordinului Presedintelui ANRE nr. 168/2018 privind stabilirea ratei reglementate a rentabilitatii aplicate la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice prestat de operatorii de distributie concesionari incepand cu data de 1 ianuarie 2019 si de emitere a unui ordin privind stabilirea ratei reglementate a rentabilitatii, cu respectarea procedurii de consultare si in conformitate cu dispozitiile legale aplicabile.

In paralel, Electrica impreuna cu filialele de distributie au depus la Curtea de Apel Bucuresti o actiune in contencios administrativ impotriva ANRE, avand ca obiect cererea de anulare in tot a Ordinului Presedintelui ANRE nr. 168/2018 si de emitere a unui ordin privind stabilirea ratei reglementate a rentabilitatii, cu respectarea procedurii de consultare si in conformitate cu dispozitiile legale aplicabile”, se arată în comunicat.

„Totodata, in data de 22 octombrie 2018, Electrica impreuna cu filialele de distributie din cadrul grupului au formulat o plangere prealabila catre ANRE, in temeiul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, avand ca obiect cererea de revocare in parte a Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice, aprobata prin Ordinul Presedintelui ANRE nr. 169/2018, in ceea ce priveste art. 5 definitie BAR (baza de active reglementate-n.red.) (…) din Metodologia aprobata prin Ordin si de emitere a unui nou Ordin, care sa tina cont de observatiile transmise de catre societati.

In paralel, aceleasi parti au formulat la Curtea de Apel Bucuresti o actiune in contencios administrativ impotriva ANRE, avand ca obiect cererea de anulare in parte a Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice, aprobata prin Ordinul Presedintelui ANRE nr. 169/2018, in ceea ce priveste articolele sus mentionate si de emitere a unui nou ordin”, mai arată Electrica.

ANRE a tăiat cu mai mult de un sfert din rata de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrică

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a decis luna trecută că valoarea ratei reglementate a rentabilităţii (RRR) care se va aplica distribuţiilor de electricitate operate de Enel, CEZ, E.On şi Electrica de la 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, în următoarea perioadă de reglementare: 2019-2023.

Nivelul RRR aplicat acum este de 7,7%.

„Rata reglementată a rentabilităţii (RRR) reprezintă un parametru foarte important luat în considerare la stabilirea veniturilor reglementate ale operatorilor de distribuție concesionari. Valoarea RRR aprobată care urmează a fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare”, arăta ANRE într-un comunicat de presă.

„Menționăm totodată că, pentru stimularea realizării de noi investiții, ANRE are în vedere remunerarea suplimentară, cu un punct procentual peste valoarea precizată anterior, a investițiilor realizate în capacităţile energetice în cea de a patra perioadă de reglementare (2019-2023).

Considerăm că valoarea RRR aprobată în vederea aplicării la calculul tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2019 va conduce la atingerea unui optim între menținerea interesului realizării investițiilor necesare asigurării calității serviciului de distribuție a energiei electrice și asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de distribuție concesionari, conform prevederilor cadrului de reglementare stabilit de Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în comunicat.

Ulterior, distribuitorii de energie electrică membri ai Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) au emis un comunicat ]n care au arătat că își exprimă profunda îngrijorare cu privire la efectele negative pe care le vor avea asupra rețelelor și consumatorilor metodologia de stabilire a tarifelor de distribuție a energiei electrice și reducerea ratei reglementate a rentabilității aplicată acestor tarife. Ei au spus că la această valoare a RRR nu se vor mai putea face investiţii în reşele, pentru că acţionarii nu vor mai aloca bani, PIB-ul României pierde de 13,7 miliarde de lei iar 4.500 de joburi ameninţate

Citeşte şi:

Distribuitorii de energie reacţionează dur la noile reglementări ale ANRE: PIB pierde de 13,7 miliarde de lei, 4.500 de joburi ameninţate

Electrica SA este prima dintre cele patru firme de distribuţie care dau în judecată ANRE pe tema reducerii drastice a RRR, care va afecta ulterior tarifele de distribuţie. Comunicatul trimis Bursei este semnat de Cătălin Stancu, director general până la data de 1 noiembrie. Consiliul de Administraţie al companiei Cătălin Stancu au agreat de comun acord încetarea colaborării, începând cu data de 1 noiembrie 2018, iar funcţia de director general interimar al companiei a fost preluată de Georgeta Corina Popescu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei şi fost director general al Transelectrica. Mandatul ei se întinde pe un an,

Te-ar mai putea interesa și
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power de la importatorul Porsche România....
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...