11 lei acţiunea. Electrica a obţinut de la piaţă minimul sperat: 1,95 miliarde lei

A fost adjudecat preţul minim cerut în carul ofertei publice iniţiale (IPO) Electrica: 11 lei / acţiune. Listarea la Bursele din Bucureşti şi Londra va fi "în jurul datei de 4 iulie", potrivit unui comunicat al companiei. Potenţialul de creştere a preţului de piaţă este de 27%, în următoarele 12 luni, potrivit celor mai optimiste estimări ale analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET. 
Adrian N. Ionescu - vin, 27 iun. 2014, 10:11
11 lei acţiunea. Electrica a obţinut de la piaţă minimul sperat: 1,95 miliarde lei

 Toate articolele în LISTARE ELECTRICA

Cel mai mare distribuitor de electricitate din România, Electrica S.A. a obținut aproximativ 1,95 miliarde lei (445 mil. euro) din oferta publică inițială (IPO) de vânzare acțiuni (la Bucureşti) și de certificate globale de depozit (GDR), potrivit preţului la care a fost adjudecată oferta.

Prețul final la care vor fi vândute acțiunile investitorilor instituționali și investitorilor mari de retail, a fost stabilit la 11 lei/acțiune și la 13,66 USD/GDR. La acest preţ valoarea de piaţă a companiei este de  3,81 miliarde de lei (870 de milioane de euro). 

Cei care au subscris în primele cinci zile ale ofertei pe tranşa investitorilor mici vor beneficia de un preț de 10,45 lei pe acțiune (la un discount de 5% față de prețul final de ofertă). La acest preţ potenţialul de creştere în următoarele 12 luni este de până la 33%, şi de 27% faţă de preţul fără discount, de 11 lei, potrivit celor mai optimiste estimări ale analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

Celorlalţi investitori li se vor vinde acţiunile la 11 lei / acţiune („preţul final„, estimat, de altfel şi de ECONOMICA.NET, cu ajutorul analiştilor).

Toate articolele în LISTARE ELECTRICA

Pentru investitorii mici de retail, care au subscris pentru alocări garantate de până la 1.000 de acțiuni pe investitor, va fi alocat un număr de 8.269.977 acțiuni, la prețul final. Au fost rezervate 10 milioane de acţiuni pentru alocare garantată, „astfel încât să fie încurajate subscrierile investitorilor mici, cu acces limitat la produse financiare”, potrivit comunicatului Electrica.

Ca urmare a nivelului ridicat de suprasubcriere pe tranșele de retail (peste 14% pe tranşa mică de retail, şi 8,5 % pe tranşa mare de retail), Electrica a decis, în urma consultării cu sindicatul de intermediere, realocarea unui număr de 10.631.325 din tranșa adresată investitorilor instituționali către tranșele de retail.

Este mai mult cu două milioane decât ce se promisese prin prospect.

În total, un număr de 11.220.785 acțiuni va fi alocat restului din tranșa mică de retail, iar investitorilor mari de retail le va fi alocat un număr de 17.781.875 acțiuni sub formă de acțiuni și GDR-uri, la prețul final.

Modul de alocare în cadrul tranșei pentru investitorii instituționali „urmărește să asigure confortul că interesele pe termen lung ale Electrica sunt protejate, luându-se în calcul criterii calitative, precum orientarea către sectorul energetic, atragerea unor investitori din regiunea Europei Centrale și de Est, precum și prin aplicarea unui raport mai mare de 5:1 între investitorii pe termen lung și cei pe termen scurt. Investitorilor instituționali le va fi alocat un număr de 139.979.107 acțiuni sub formă de acțiuni și GDR-uri la Prețul final de Ofertă”, se spune în comunicatul Electrica.

Alocarea în cadrul tranșei investitorilor mari va fi realizată pro-rata şi va consta în distribuţia a 147 de acţiuni pentru fiecare 1.000 subscrse (mai precis la un indice de alocare de 0,1475952193).

Alocarea în cadrul tranșei investitorilor mici (care nu beneficiază de alocare garantată) va consta în distribuţia a 33 de acţiuni pentru fiecare 100 subscrise (factor de alocare de 0,3303339908).

Sindicatul de intermediere estimează că listarea acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), respectiv a GDR-urilor la Londra va avea loc pe 4 iulie. Sindicatul este format din Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank S.A. și Société Générale, care  sunt coordonatori globali ai IPO și „Joint Bookrunners”, din BRD-Groupe Société Générale (Manager) și SSIF Swiss Capital (Agent de Distribuție). La subscriere au mai participat peste 30 de case de brokeraj locale.

 

Oficialii, „on the record”

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie:

Acesta este cel mai mare IPO de până acum din România, iar fondurile-record obținute din listare vor fi folosite pentru investiţii. Credem că atragerea de investitori privați prin listarea liderului în distribuția și furnizarea de electricitate de pe piața românească va contribui la creșterea transparenței și a eficienței Electrica, având un impact pozitiv, atât asupra profitabilității acesteia, cât și asupra prețului și calității serviciilor prestate utilizatorilor și consumatorilor finali.

Gabriel Dumitrașcu, director, Direcția Generală de Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie:

Electrica generează o mare parte a profiturilor din exploatare din sectorul de distribuție a electricității, ceea ce permite acționarilor să aibă acces la profituri și distribuiri de dividende previzibile. Credem că acțiunea Electrica își va păstra atractivitatea în timp datorită acestei stabilități.

Ioan Roșca, directorul general al Electrica:

Suntem mulțumiți că privatizarea companiei printr-o ofertă publică inițială de o asemenea dimensiune a generat un interes ridicat atât din partea investitorilor de retail, cât și a celor instituționali. Ne vom concentra în continuare pe crearea de valoare pentru toți acționarii companiei, prin investirea fondurilor obținute din listare printre altele în rețeaua de distribuție, unde putem beneficia de un randament favorabil pentru aceste tipuri de investiții din partea autorității de reglementare.

Mirela Ionescu, managing director, „Head of Capital Markets & Investment Banking”, Raiffeisen Bank:

Oferta publică inițială a Electrica a avut o dimensiune mai mare și o structură mai complexă decât celelalte listări realizate anterior în România. Ne bucurăm că am reușit să ne încadrăm în termenele stabilite de Guvern pentru realizarea listării și să atragem în același timp în Electrica investitori de calitate, pe termen lung și la un preț corect.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...