Electrica, ULTIMA ZI: Cerere de aproape şase ori mai mare faţă de ofertă, pe tranşa investitorilor de retail

Investitorii mari de retail au intrat în luptă cu toţi banii disponibili, în ultima zi a ofertei publice iniţiale (IPO) de vânzare a acţiunilor Electrica, cea mai mare firmă de distribuţie de electricitate din România. Pe tranşa investitorilor mari de retail, cererea este de peste 7,5 ori mai mare decât oferta, iar toţi investitorii de retail au subscris de aproape şase ori mai multe acţiuni decât li s-au oferit. Surpriza ofertei este nesubscrierea integrală a porţiei de acţiuni a căror livrare a fost garantată.
Adrian N. Ionescu - mie, 25 iun. 2014, 08:59
Electrica, ULTIMA ZI: Cerere de aproape şase ori mai mare faţă de ofertă, pe tranşa investitorilor de retail

Toate articolele despre LISTARE ELECTRICA

 

Cererea de acţiuni Electrica este de 7,55 ori mai mare decât cantitatea disponibilă pe tranşa investitorilor mari de retail, la închiderea ofertei publice iniţiale de vânzare (IPO).

Subscrierea pe cele două tranşe de investitori de retail este de 5,6 ori mai mare decât oferta.

Prima surpriză după închiderea ofertei este nesubscrierea integrală a porţiei de acţiuni a căror livrare a fost garantată. S-au cerut doar 8,27 milioane de acţiuni, din 10 milioane oferite.

La ora 16,42, la aproape trei ore de la închiderea ofertei, era procesată subscrierea a aproape 107 milioane de acţiuni Electrica pe „tranşa mare”. Gradul de subscriere era de 7,55 ori mai mare decât numărul de acţiuni oferit pe tranşa respectivă.

La acest grad de subscriere, investitorii mari de retail vor primi 13 de acţiuni din 100 subscrise, potrivit metodei de alocare pro-rata. Mecanismul pro-rata prevede alocarea unui număr de acţiuni invers proporţional cu ponderea titlurilor oferite în totalul subscrierilor. La o subscriere dublă, se primesc jumătate din titlurile cerute.

Situaţia este mai dramatică pe subtranşa investitorilor mici care au subscris în primele cinci zile ale IPO, pentru a beneficia de o reducere de 5% faţă de preţul final de adjudecare a ofertei. Aici subscrierea a fost de peste 14 ori mai mare decât oferta şi se primesc doar 7 acţiuni din 100 cerute.

Pentru investitorii de retail mai există şi speranţa realocării a 5% din acţiunile oferite din tranşa investitorilor instituţionali, către tranşele de retail, cu toate că asta ar însemna că instituţionalii nu au subscris pe măsura aşteptărilor oficialilor guvernamentali.

Pe de altă parte, având în vedere că au mai rămas nesubscrise peste 1,7 de milioane de acţiuni garantate, acestea ar putea fi distribuite, dar prospectul nu prevede nimic pentru această situaţie. 

La ora 12 se subscriseseră peste 24,8 milioane de acţiuni Electrica pe tranşa investitorilor mari de retail, cu 70% mai multe decât se înregistrau înaintea închiderii zilei de ieri. Gradul de subscriere era de 175% faţă de numărul de acţiuni oferit pe tranşa respectivă.

Mâine se vor anunţa rezultatele oficiale

Te-ar mai putea interesa și
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al BASF SE, informează compania prin......
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că ...
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...