Elveţia a adoptat un nou plan pentru soluţionarea disputei cu SUA privind evaziunea fiscală

 Guvernul elveţian a adoptat un plan de soluţionare a disputelor dintre bănci şi autorităţile fiscale din SUA pe tema evaziunii fiscale, instituţiile de credit din Elveţia urmând să poată coopera cu Fiscul american pentru anchetarea clienţilor aflaţi sub suspiciune.
Economica.net - joi, 04 iul. 2013, 08:27
Elveţia a adoptat un nou plan pentru soluţionarea disputei cu SUA privind evaziunea fiscală

Băncile elveţiene vor putea solicita guvernului permisiunea de a coopera cu autorităţile SUA pentru rezolvarea disputelor privind facilitarea evaziunii fiscale, potrivit Wall Street Journal (WSJ), care citează un comunicat al executivului din Elveţia.

Băncile nu vor putea transfera către autorităţile din Statele Unite informaţii privind clienţii americani, dar vor putea oferi date privind conturile transferate către alte instituţii de credit, precum şi detalii legate de activitatea angajaţilor, avocaţilor şi contabililor.

Planul presupune protecţie juridică pentru angajaţii băncilor şi alte părţi implicate.

Proiectul se bazează pe legi deja existente şi reprezintă rezultatul unei dezbateri îndelungate privind măsurile care ar trebui luate de autorităţi pentru a permite guvernului SUA să recupereze taxele aferente activelor şi veniturilor nedeclarate ascunse în Elveţia de americani.

Un plan propus anterior de guvernul elveţian, care ar fi permis băncilor să ofere Statelor Unite informaţii privind afacerile derulate în trecut cu clienţi americani, a fost respins de Parlament. Legislativul a contestat planul, considerând că reprezintă o încălcare a suveranităţii Elveţiei de către SUA, că este prea vag şi ar expune băncile la probleme juridice majore legate de tradiţia secretului bancar.

Numeroase bănci elveţiene, printre care Credit Suisse şi Julius Baer, sunt investigate în SUA şi colagorează cu anchetatorii. UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a încheiat în 2009 un acord cu Departamentul Justiţiei din SUA pentru a evita urmărirea penală, plătind o amendă de 780 milioane de dolari pentru că a facilitat evitarea plăţii taxelor în favoarea clienţilor americani.

Wegelin & Co., cea mai veche bancă din Elveţia, a pledat „vinovat” în acest an într-un tribunal din New York la acuzaţii de facilitare a evaziunii fiscale. Instituţia şi-a încetat activitatea.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...