Enel pleacă din România. 2,4 milioane de gospodării vor primi energie electrică de la altă companie

Grupul energetic italian Enel a anunţat joi că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România, informează Reuters.
Economica.net - vin, 11 iul. 2014, 05:29
Enel pleacă din România. 2,4 milioane de gospodării vor primi energie electrică de la altă companie

Vânzarea activelor din Slovacia şi România sunt parte a unui program mai larg de 6 miliarde de euro de vânzări de active început în 2013 şi care vizează reducerea datoriei Enel.

Activele din Slovacia şi România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro (6 miliarde dolar) la susţinerea programului de reducere a datoriilor grupului, potrivit oficialilor companiei.

Vânzările vor implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia; 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA; 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA; şi totul din Enel România Srl.

Enel este prima companie străină care a intrat în sectorul energetic din România. În 2004, compania a preluat două dintre cele opt societăţi de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, Banat şi Dobrogea. Italienii au plătit atunci 112 milioane de euro.

Ulterior, italienii au cumpărat din Elerctrica Muntenia Sud, cea mai importantă dintre cele opt foste filiale Electrica, ce alimentează Bucureştiul, printr-o tranzacţie combinată (vânzare de acţiuni şi majorare de capital) de 827 de milioane de euro.

Aceste companii operează o reţea de electricitate de 91.000 de kilometri şi distribuie circa 14TWh de electricitate anual, cu o cotă de piaţă de 34%. Diviziile Enel din România vând aproape 9 TWh de energie anual către aaproximativ 2,6 milioane de clienţi, dintre care 2,4 milioane casnici (unde are o cotă de piaţă de 20%), iar restul companii (segment pe care controlează 38% din piaţă).

Enel a raportat un profit operaţional de 289 de milioane de euro, pe 2013, pentru filialel sale din România, cu 25% mai mult decât în anul precedent.

În ultimele zile, grupul Enel a notificat formal subsidiarele din România şi Slovacia, precum şi acţionarii minoritari de începerea procesului de vânzare şi a numit consultanţi financiari Citigroup şi UniCredit pentru operaţiunile din România, respectiv BNP Paribas şi Deutsche Bank pentru activele din Slovacia.

Grupul va furniza informaţii relevante asupra procesului de vânzare guvernelor şi altor autorităţi din România şi Slovacia, se arată în comunicat. După avizarea iniţiativei de vânzare privind activele din România şi Slovacia, consiliul director şi-a rezervat analiza ofertelor pe care le-ar putea transmite eventuali cumpărători în următoarele luni.

Oficialii de la Bucureşti spun că se aşteptau la o astfel de decizie din partea grupului italian de utilităţi. „Intenţia noii conduceri a Grupului Enel de a-şi diminua prezenţa în străinătate nu reprezintă o surpriză pentru noi. Din punctul de vedere al statului român, ne propunem ca toate obligaţiile asumate de Enel în contractele de privatizare să fie respectate integral în continuare. În sensul acesta, se derulează toate acţiunile Departamentului pentru Energie”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Enel mai deţine în România şi activităţi pe segmentul de producţie de energie regenerabilă, prin firma Enel Green Power România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţă, cu centrale cu o putere instalată de peste 500 MW.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...